Ceny spotřebního zboží byly loni v ČR osmé nejnižší z EU

peníze, koruny

peníze, koruny Zdroj: profimedia.cz

Spotřebitelské ceny v Česku byly loni osmé nejnižší z 27 států Evropské unie, informoval dnes Evropský statistický úřad (Eurostat). Podle něj mezi státy unie panují v tomto směru obrovské rozdíly. Zatímco v Bulharsku ceny dosahovaly 51 procent průměru EU, tak v Dánsku to bylo 142 procent, ve Švédsku 128 procent a ve Finsku 125 procent.

Pod průměrem EU figurují hlavně členské země, které do unie přistoupily v letech 2004 a 2007, tedy převážně státy ze střední a východní Evropy. Kromě nich hladinu cen spotřebního zboží a služeb pod unijním průměrem mají i Španělsko (97 procent), Řecko (95 procent) a Portugalsko (87 procent).

Například potraviny a nealkoholické nápoje byly loni nejlevnější v Bulharsku, kde se jejich ceny pohybovaly na úrovni 67 procent průměru EU, a nejdražší v Dánsku (136 procent).

Masivní jsou i rozdíly v cenách alkoholických nápojů. Zatímco v Maďarsku ceny dosahují 67 procent průměru EU, tak v Irsku to bylo 163 procent.

Evropští statistici ale ve svém dnešním prohlášení neuvedli, že mezi členskými státy panují i velké . Lidé v bývalých komunistických zemích v průměru obecně vydělávají o poznání méně než jejich protějšky ze západních států.