Ceny výrobců rostly i v září. Nejvíce stouply v zemědělství

Eko farma Velké Hostěrádky patří společnosti PRO-BIO

Eko farma Velké Hostěrádky patří společnosti PRO-BIO Zdroj: E15 Michal Nosek

Eko farma Velké Hostěrádky patří společnosti PRO-BIO
Eko farma Velké Hostěrádky patří společnosti PRO-BIO
3
Fotogalerie

Meziroční růst cen všech výrobců pokračoval v Česku také v září, v zemědělství a stavebnictví tempo zdražování bylo proti předchozímu měsíci ale pomalejší. Z údajů, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ), vyplynulo, že nejvíce opět stouply ceny zemědělských výrobců, a to o 33,6 procenta. Ceny průmyslových výrobců byly proti loňskému září vyšší o 25,8 procenta, stavebních prací o 13,1 procenta a tržních služeb pro podniky 6,8 procenta. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

„Zdražování u průmyslových výrobců nabírá na síle, což může začít ohrožovat konkurenceschopnost českých průmyslových výrobků na zahraničních trzích. Malým a středním podnikům pomůže zastropování cen energií. Do problémů se však mohou dostat velké průmyslové podniky s vysokou energetickou náročností, na které se cenové stropy u energií nebudou vztahovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V meziměsíčním srovnání ceny většiny výrobců stouply, s výjimkou zemědělství, kde klesly o 1,3 procenta. Průmysloví výrobci zdražili proti srpnu zdražili o 1,2 procenta, stavební práce byly dražší o 0,3 procenta a tržní služby pro podniky o 1,5 procenta.

Video placeholde
Epicentrum - Zdeněk Nekula • Pavlína Horáková