Červíček s rozkladem neuspěl, komise potvrdila Pecinův názor

Martin Červíček

Martin Červíček Zdroj: ctk

Bývalý policejní prezident Martin Červíček neuspěl v rozkladovém řízení, které podal kvůli svému odvolání z funkce. Informovala o tom dnes Česká televize. Stanovisko už má ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Jde ale jen o doporučení, jak ve věci rozhodne, oznámí v úterý, se stěžovatelem se chce ještě sejít.

„Budu s tím seznamovat pana Červíčka v úterý a v úterý veřejnost seznámím, jak dopadl,“ řekl Chovanec. V komisi seděli i dva zástupci odborů, rozhodnutí potvrdit nechtějí, tvrdí ale, že v něm pochybení nevidí. „To rozhodnutí přijala větší část pětičlenné komise, čtyři lidé se sešli na jednotném stanovisku,“ řekl Aleš Lehký, člen rozkladové komise ministerstva vnitra a Unie bezpečnostních složek. „Myslím, že ho to (Červíčka) staví do trošku špatného světla, byť pro polici za rok a půl udělal mnoho dobrého, dodal předseda Nezávislého odborového svazu policistů Milan Štěpánek.

Červíček podal rozklad proti svému odvolání z postu policejního prezidenta ke konci ledna. Červíček, jehož jmenování 7. ledna zrušil tehdejší ministr vnitra v demisi Martin Pecina, si v něm stěžuje na několik věcí. Především na nezákonnost rozkazu tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho z roku 2012, kterým změnil hierarchii svých náměstků.

Komise dospěla k téměř stejnému závěru, jaký učinil Pecina, tedy, že v roce 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice po odvolání policejního prezidenta Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.

Pavel Páral: Čas policejního pořádku