Červíček ustoupil, nebude napadat neúspěšný rozklad

Martin Červíček (Zdroj: ČTK)

Martin Červíček (Zdroj: ČTK) Zdroj: CTK

Hledání nového policejního prezidenta už zřejmě nic nebrání. Bývalý policejní prezident Martin Červíček nebude podávat opravné prostředky proti výsledku rozkladového řízení, které vyvolal kvůli svému odvolání z funkce a ve kterém neuspěl. Ministr vnitr Milan Chovanec Červíčkovo odvolání potvrdil.

„Z doporučení senátu mé poradní komise je zjevné, že právo bylo naplněno,“ uvedl Milan Chovanec s tím, že na návrh nezávislé komise potvrdil neplatnost jmenování Martina Červíčka policejním prezidentem.

Červíček po svém odvolání na konci ledna čekal na rozhodnutí rozkladové komise o tom, zda ho exministr Martin Pecina odvolal z pozice šéfa policie oprávněně. Červíček si v rozkladu stěžoval mimo jiné na nezákonnost rozkazu tehdejšího policejního prezidenta Petra Lessyho z roku 2012, kterým změnil hierarchii svých náměstků. Rozkladová komise však rozhodla v jeho neprospěch.

Bývalý policejní prezident Červíček uvedl, že rozhodnutí rozkladové komise uznává a žádný soudní sport řešit nebude. Podle svých slov chce zůstat u policie.

Komise podle ČT dospěla k téměř stejnému závěru, jaký učinil Pecina, tedy, že v roce 2012 tehdejší ministr vnitra Jan Kubice po odvolání policejního prezidenta Lessyho v rozporu se zákonem nejdříve odvolal Červíčka z pozice náměstka a pak ho jmenoval šéfem policie. Červíčka měl přitom z pozice náměstka podle rozkazu Petra Lessyho odvolat policejní náměstek Pavel Osvald.

Lessy a Červíček
Září 2011

Vedení zlínské policie podalo na Petra Lessyho trestní oznámení kvůli výrokům v deníku Právo. Lessy v něm kritizoval náměstka krajské správy Jaroslava Vaňka v souvislosti se zametáním trestních oznámení.
Srpen 2012

Generální inspekce bezpečnostních sborů Lessyho obvinila z porušení pravomocí a pomluvy. Podle inspekce Lessy předal své mluvčí dokumenty očerňující Vaňka s tím, aby je poskytla deníku Právo. Lessy obvinění odmítl, redaktor se ho prý na Vaňka sám ptal. Lessy byl zbaven služebního poměru a ještě ten samý den nahrazen náměstkem Martinem Červíčkem.
Květen 2013

Obvodní soud pro Prahu 7 zprostil Lessyho obžaloby.
Prosinec 2013

Ministr Pecina zrušil rozhodnutí svého předchůdce Jana Kubiceho o Lessyho propuštění; policie tak měla déle než měsíc dva šéfy. Červíček odmítl odstoupit, Lessy čerpal dovolenou.
Leden 2014

Poradní komise ministra vnitra dospěla k závěru, že Červíček byl policejním prezidentem jmenován neoprávněně. Pecina následně zrušil rozhodnutí o jmenování Červíčka policejním prezidentem.
Únor 2014

Lessy odchází z funkce policejního prezidenta a míří do zahraničního odboru prezidia. Ministrovi Milanu Chovancovi se tím otevírá cesta na vypsání nového výběrového řizení.

Pavel Páral: Čas policejního pořádku