Češi budou za Kellnerovy peníze učit Číňany, jak létat se záchranářskými vrtulníky

Čínská delegace a ředitel záchranky

Čínská delegace a ředitel záchranky Zdroj: Hlavní město Praha

Šanghaj je městem mnoha tváří
Šanghaj
Šanghaj
Čínská delegace a ředitel záchranky
Čínská delegace a ředitel záchranky
7
Fotogalerie

Pražská záchranná služba v říjnu přivítá lékaře a specialisty z Číny, kteří se budou v českém hlavním městě učit provozovat leteckou záchranku. Cílem dlouhodobého tréninku je, aby v Šanghaji během tří let mohl začít fungovat tento typ služby. Náklady na pobyt a výcvik čínských specialistů v Praze uhradí společnost Home Credit ze skupiny PPF Petra Kellnera.

Na podzim přicestuje do pražského vzdělávacího a výcvikového střediska první šestičlenná skupina záchranářů, kterou v budoucnu napodobí pět dalších takových výprav.

Pražská záchranka bude předávat Číňanům potřebné zdravotnické a organizační znalosti, včetně nácviku situací přímo v terénu. Praha se nedávno stala partnerským městem Šanghaje a svazek nyní doplnila i smlouva o spolupráci mezi pražskou a šanghajskou záchrannou službou.

“Podpora tréninku čínských záchranářů v Praze je součástí našeho globálního programu společenské odpovědnosti. Grant, který na program tréninku čínských záchranářů poskytujeme v rozsahu několika milionů korun, poslouží dobré věci v Číně, ale prostředky budou utraceny v Česku,” uvedl za Home Credit Milan Tománek.

„Naši čínští partneři chtějí vedle zdravotnických postupů pomoci i s transferem know-how v oblasti plánování a financování. Šanghaj si přitom vybírala mezi zkušenostmi z Říma a Prahy, přičemž přednost dostala naše záchranná služba. Ta je nejen na špičkové odborné úrovni, ale je také jednou z nejdéle provozovaných na světě a Pražanům pomáhá již 160 let,“ říká Radek Lacko, pražský radní odpovědný za oblast zdravotnictví.

Podle analytičky Asociace pro mezinárodní otázky Alice Rezkové jde ale v první řadě o strategický tah Home Creditu. "Je to společnost, která v Číně cílí na koncového zákazníka, a tohle je cesta, jak si urvat dobré jméno a budovat image zodpovědné firmy. Pokud jde o zájmy českého státu, ten obecně očekává od spolupráce v leteckém průmyslu mnohé, to je známá věc. Existuje obrovská čínská poptávka po menších letadlech," řekla deníku E15 Rezková.

Spolupráce mezi Prahou a Šanghají je ale stále ještě v počáteční fázi. Do českého hlavního města dorazila šéfka šanghajského zdravotnictví s týmem záchranářů. Sešli se s vedením města, záchranné služby i ministerstva zdravotnictví a bavili se jak nejlépe nastavit dvouletý tréninkový program, který bude probíhat v Praze i v Šanghaji. Kromě vlastního výcviku řešili také organizaci záchranné služby, optimální nastavení spolupráce mezi vrtulníky, sanitkami a nemocnicemi i budoucí nastartování ostrého provozu přímo v asijské metropoli.

Home Credit je součástí finanční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, v Asii v posledních letech výrazně expanduje. S expanzí přímo v Číně napomohl i prezident Miloš Zeman, který Kellnerovi opakovaně zprostředkoval setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.