Češi jsou tolerantní, musí ale mít informace, shodla se Valachová se Zemanem

Kateřina Valachová po jednání s prezidentem Milošem Zemanem

Kateřina Valachová po jednání s prezidentem Milošem Zemanem Zdroj: CTK

Boj s s xenofobií je důležitý, ale je třeba rozlišovat v přístupu k usazeným cizincům a k migrační vlně. Na tom se dnes shodli prezident Miloš Zeman a ministryně školství Kateřina Valachová. Výzva vědců k toleranci vůči uprchlíkům s tím není v rozporu, řekla dnes po jednání s prezidentem v Lánech.

Vědci mimo jiné ve svém apelu vyzvali politiky, aby nezneužívali neštěstí uprchlíků k hromadění levných politických bodů a zohledňovali při přijímání běženců v tísni skutečné možnosti republiky, ne nálady veřejného mínění. Akademici považují za jedno z největších nebezpečí radikalizaci společnosti ze strachu a rozdmýchávání nenávisti.

Vědci zveřejnili svou výzvu proti xenofobii minulý týden. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček je za to zkritizoval, akademici podle něj prohlubují příkop mezi společností a elitami. Tvrdil, že je to jeho osobní názor, který přednáší se svolením prezidenta. K výzvě vědců se naopak připojili Valachová, ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, vicepremiér Pavel Bělobrádek a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Podle Valachové schůzku s hlavou státu zahájil právě rozhovor o výzvě vědců. S prezidentem se prý shodla na tom, „že česká společnost je tolerantní společnost“. Musí ale být maximálně informována o dění. „V demokratické společnosti nemají místo fašisté a ultrapravicové strany, nepředstavují alternativu,“ dodala Valachová.

Zeman Ovčáčkův výrok nekomentoval. Valachová řekla, že ani ona nemá potřebu vyjádření mluvčího na adresu vědců komentovat.

Bežte pryč

Zeman na začátku srpna v rozhovoru pro Blesk.cz uprchlíkům vzkázal, že je do Česka nikdo nezval. „Pokud se vám to nelíbí, běžte pryč,“ uvedl prezident. Oznámil také, že armáda je připravena poslat na hranice 1500 vojáků. Na konci července pak prezident zalitoval, že se dosud nepodařilo najít dotaci pro klokánky, „které pečují o české děti, třebaže částka na pomoc imigrantům se bude zřejmě řádově lišit“.