Češi vybírali nejvýznamnější osobnost historie. Gott v anketě předběhl Husa, Zemana i Jágra

Karel Gott

Karel Gott Zdroj: ČTK

Lucerna a Karel Gott v roce 1968
Lucerna a Karel Gott v roce 1968
Karel Gott a Karel Kryl
Karel Gott a Karel Kryl
Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš
11
Fotogalerie

Čeští prezidenti, sportovec, král i fiktivní postava. V říjnové anketě Centra pro výzkum veřejného mínění si mohli Češi zvolit nejvýznamnější českou osobnost. Pětina dotázaných vybrala krále Karla IV. a do desítky nejvýznamnějších Čechů se dostal například i nedávno zesnulý zpěvák Karel Gott. Vrcholným obdobím české historie jsou podle hlasujících doba za vlády Karla IV. či sametová revoluce. Více než tisíc respondentů v anketě uvedlo celkem 70 jmen. 

Oproti poslednímu průzkumu si nejvíce polepšil Karel Gott, a to celkem o 15 procent. Podle autorů ankety je otázka, zda si toto postavení udrží i pro příště. 

Za čtveřicí nejvýznamějších osobností - Karel IV., Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel a Karel Gott - se umístil například i současný český prezident Miloš Zeman, hokejista Jaromír Jágr či reformátor Jan Hus. Na posledním desátém místě se umístil univerzální český génius Jára Cimrman. 

Vrcholné období? Doba Karla IV.

Vybrat jedno historické období našich dějin, které považují za vrcholné, měli respondenti průzkumu jako jeden z dalších úkolů. Zvítězila doba vlády Karla IV., kterou považuje z historického hlediska za nejvýznamější celkem 36 procent dotázaných. Následuje období první republiky s 22 procenty. Vysoko se umístily také sametová revoluce, éra národního obrození či husitství, které od hlasujících obdrželo sedm procent hlasů.

Za tři nejvýznamější události od konce první světové války dotázaní považují sametovou revoluci, vznik československého státu a konec druhé světové války. V odpovědích se ale objevil i rozpad federace, vznik samostatné České republiky, invaze vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968, únorový převrat a nástup komunismu v roce 1948, druhá světová válka či pražské jaro. 

Podle Centra pro výzkum veřejného mínění se názor veřejnosti na významná období českých dějin za posledních deset let téměř nezměnil.