Česká delegace zamíří do Libanonu. Má pomoci místní policii

Libanonské údolí Bikáa, kde zmizela pětice Čechů

Libanonské údolí Bikáa, kde zmizela pětice Čechů Zdroj: fouad awada, Wikimedia Commons

Do Libanonu dnes kvůli pětici zmizelých Čechů odcestuje česká delegace. Ve středu pozdě večer se pak tým se zástupci diplomacie a policie vrátí. Maji prohloubit spolupráci s místními vyšetřovateli a připravit cestu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka do Libanonu.

Součástí delegace budou náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta i další policisté. Přesný čas odletu a návratu delegace ministerstvo sdělovat nechce. Kromě výměny informací s místními úřady má tým připravit cestu šéfa české diplomacie Zaorálka, který ji minulý týden po rozhovoru se svým libanonským protějškem Džibránem Básilem odložil.

O odložení cesty ministra prý požádal Básil s tím, že se Libanoncům nepodařilo shromáždit dostatečné zásadní informace, aby to cestu ministra ospravedlnilo.

Delegace s Kulhánkem a Šlachtou bude mít za úkol navázat bližší spolupráci s libanonskými vyšetřovateli. Čeští policisté na místo povezou určité informace, uvedl Zaorálek minulý týden. Upřesnit je ale nechtěl.

Kriminální pozadí

Pětice mužů se pohřešuje od 18. července, kdy libanonská policie nalezla jejich vůz a věci v údolí nedaleko syrských hranic. Jde o dva novináře jindřichohradecké televize, advokáta, tlumočníka a muže, který má zkušenosti jako armádní zpravodajec; do Libanonu prý jel jako bezpečnostní poradce skupiny.

Libanonský ministr vnitra Núhad Mašnúk dříve uvedl, že podle tamních vyšetřovatelů má případ kriminální pozadí. Zmizení Čechů údajně souvisí s mafiemi, s pašováním drog a zbraní. Jednou z možných a vážných variant podle Zaorálka stále je i to, že jde o teroristický čin.

Tajný agent

Libanonská média spekulovala, že Češi byli uneseni a jejich únos by mohl souviset s případem Alího Fajáda, který byl loni zatčen v Česku a je nevlastním bratrem řidiče, který vezl zmizelé Čechy a spolu s nimi je také nezvěstný. Jeho rodina to popírá. Fajádův obhájce loni v prosinci u pražského městského soudu řekl, že Fajád pracuje pro libanonskou armádní zpravodajskou službu.

Tuto informaci zveřejnil i libanonský list The Daily Star a Radiožurnál s odvoláním na zprávu libanonské tajné služby. Fajád byl loni zadržen spolu se dvěma muži kvůli podezření z úmyslu prodat zbraně a kokain americkým agentům, kteří předstírali, že jsou členy kolumbijské teroristické organizace FARC. Zadržená trojice čeká, zda bude vydána do USA.