České podniky již těží z Junckerova balíčku

šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker

šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker Zdroj: ctk/AP

Ministerstvo průmyslu a obchodu eviduje za letošek už 32 domácích investičních projektů, které by mohly využít peněz z takzvaného Junckerova balíčku. Jejich celková hodnota dosahuje takřka čtvrt bilionu korun. Na konferenci Investiční strategie M&A a Private Equity, jejímž pořadatelem byl deník E15, to uvedl zástupce ředitele odboru podpory finančních nástrojů a řízení projektů ministerstva Jan Dejl.

Plán na podporu ekonomického růstu, jehož základem je Evropský fond pro strategické investice, představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v listopadu loňského roku.

„V současnosti se zatím nejedná o seznam projektů, ale o předběžnou indikaci zájmu,“ uvádí Dejl. Prvních benefitů z evropského programu už ale české firmy reálně dosáhly. Malé a střední podniky od února do poloviny září získaly garance za více než dva tisíce úvěrů v celkové hodnotě takřka 5,5 miliardy korun. Stalo se tak na základě ministerského programu Záruka, který využívá partnerství s Evropským investičním fondem (EIF). Fond bezplatně ručí za úvěry v maximální výši 4,1 milionu korun poskytnuté na dobu až osmi let.

První krok

„Uzavřením smlouvy o poskytnutí protizáruky mezi EIF a Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a tím i ministerstvem došlo k prvnímu faktickému zapojení Česka do Junckerova balíčku,“ dodává Dejl.

Evropský fond pro strategické investice EFSI se má stát hlavním nástrojem investičního plánu pro Evropu. Do fondu by mělo být postupně vloženo jedenadvacet miliard eur, z toho šestnáct miliard má být poskytnuto formou záruky z rozpočtu Evropské unie, zbývajících pět miliard má pak připlynout ze zdrojů Evropské investiční banky. Podle původního předpokladu Evropské komise by měly být výsledkem této startovní injekce celkové investice v objemu 315 miliard eur.