České řeky se uklidňují, povodňové ohrožení hlásí ještě dvě místa

Uzavřená silnice ve Vejvanovicích na Chrudimsku

Uzavřená silnice ve Vejvanovicích na Chrudimsku Zdroj: ctk

Situace na českých řekách se postupně uklidňuje, povodňový stupeň ohrožení dopopedne platil na místech místech většinou menších toků. Druhý povodňový stupeň, pohotovost, hlásilo zhruba 20 vodoměrných stanic. Vzestup hladin očekávají meteorologové na dolních tocích řek. Železniční trati a hlavní silniční tahy jsou podle webů Českých drah a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) průjezdné bez omezení.

„Ustávání srážkové činnosti během úterního večera a dnešní noci způsobilo, že všechny toky zasažené povodňovou situací jsou alespoň ve svých horních částech na poklesu, místy i na výrazném,“ uvedli meteorologové. Na třetí povodňový stupeň podle meteorologů vystoupala Výrovka v Plaňanech na Kolínsku, Novohradka v Úhřeticích na Chrudimsku a Chrudimka v Nemošicích na Pardubicku.

Podle vodohospodářů se na stupeň ohrožení dostala také Doubrava v Pařížově na Chrudimsku. Smědá v Předláncích na Liberecku, která byla ještě v úterý večer na stupni ohrožení, klesla nad ránem do normálu.

Na řadě míst stále hrozí záplavy. Voda ale opadá.Na řadě míst stále hrozí záplavy. Voda ale opadá. | ctkRozvodněný Zlatý potok v Dobroníně na Jihlavsku

Druhé povodňové stupně platí hlavně na Sázavě a jejích přítocích, na třech měřicích místech na Dyji a na dvou na Lužnici a Svratce. Na stupeň pohotovosti už klesla Doubrava v Bílku na Havlíčkobrodsku. Po jednom druhém stupni hlásí jihočeské Stropnice a Nežárka a jihomoravské Jevišovka a Jihlava.

Déšť ustává

Vzhledem k očekávanému ustávání deště meteorologové předpokládají postupnou stabilizaci toků zasažených povodněmi. „V nejbližších hodinách očekáváme kulminaci na dolním toku Sázavy při druhém stupni povodňové aktivity,“ uvedl ČHMÚ. Kulminaci hladiny na dolním toku Lužnice a Nežárky předpokládá pravděpodobně v nočních hodinách. Vltava v pražské Chuchli vystoupala na první povodňový stupeň, tedy bdělost, stejně jako dolní tok Labe. V Ústí nad Labem meteorologové očekávají během noci kulminaci na druhém povodňovém stupni.

Kvůli záplavám bylo dnes ráno uzavřených 23 úseků silnic, mezi nimi téměř dvouapůlkilometrový úsek Labského nábřeží v Děčíně a dvě silnice druhé třídy z obce Dolní Roveň na Pardubicku do Vysoké u Holic a Dašic. Kvůli velké vodě auta neprojedou ani Linkovou ulicí v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, Litoměřickou v Křešicích na Litoměřicku, Žižkovou v Pardubicích nebo Jasenskou v Přelouči. Záplavy zavřely také 11 silnic třetí třídy, hlavně na Pardubicku, Liberecku a Kutnohorsku.

Do dnešního rána za posledních šest hodin napadlo podle meteorologů až 15 milimetrů srážek v oblasti Jizerských hor, jinde v Česku většinou do pěti milimetrů. Dnes se mají přeháňky nebo déšť vyskytovat jen místy. Četnější srážky očekávají meteorologové na severu a severovýchodě. V jihozápadní polovině území už se večer mají přeháňky vyskytovat jen ojediněle.