Česko a Korea potvrdily strategické partnerství akčním plánem

Premiér Bohuslav Sobotka s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje

Premiér Bohuslav Sobotka s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje Zdroj: CTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) a jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dnes podepsali dvouletý akční plán spolupráce v průmyslu, kultuře a také politice a bezpečnosti. Potvrdili tím strategické partnerství, které obě země uzavřely při únorové návštěvě premiéra Sobotky v Koreji v únoru letošního roku. Sobotka s prezidentkou Pak diskutovali především o ekonomické spolupráci, investicích korejských firem v České republice a bezpečnostních otázkách.

„Hlavním závěrem jednání je dvouletý akční plán implementace česko-korejského strategického partnerství,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Schůzky se za českou stranu zúčastnili místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Zástupci zmíněných ministerstev a také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) již ve středu uzavřeli se svými jihokorejskými protějšky memoranda o spolupráci a porozumění.

Strategické partnerství Česka a Koreje podle akčního plánu spočívá například ve spolupráci v kyberbezpečnosti, obranném průmyslu a jaderné energetice.

Energetika, obrana a výzkum

Prezidentka Pak ve středu po setkání s Milošem Zemanem potvrdila zájem korejských firem podílet se na dostavbě nových bloků jaderných elektráren Temelín a Dukovany.

Korejci Česku nabídli také víceúčelové vojenské vrtulníky. Velký potenciál má podle obou stran prohloubení spolupráce v oblasti aplikovaného výzkumu a využití nanotechnologií a biotechnologií.

Česko a Korea se zavázaly k podpoře kontaktů celé visegrádské skupiny, tedy Polska, Maďarska, Slovenska a Česka, s Jižní Koreou.
V dokumentu se zmiňuje také kulturní oblast, například výměnné pobyty mládeže nebo podpora kulturních akcí a cestovního ruchu.

Korejská prezidentka do Česka přiletěla v úterý, dnes se ještě zúčastní summitu zemí V4 a Jižní Koreje. Z Česka korejská prezidentka odletí v pátek. Ve středu se Pak sešla s prezidentem Milošem Zemanem, společně vystoupili na česko-korejském podnikatelském fóru.