Česko je v technické recesi. Ekonomika v závěru roku mírně klesla

Česko je v technické recesi

Česko je v technické recesi Zdroj: E15 Ján Juhaniak

Česká ekonomika v posledním čtvrtletí uplynulého roku mezikvartálně poklesla o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o 0,4 procenta a za celý rok 2022 česká ekonomika posílila o 2,5 procenta.

Druhý mezičtvrtletní pokles HDP očištěného o sezonní vlivy v řadě znamená takzvanou technickou recesi. Ve třetím čtvrtletí roku 2022 hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím kvartálem klesl o 0,2 procenta.

Hlavním důvodem poklesu byla nižší konečná spotřeba domácností, uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ. Většímu propadu hospodářství zabránila zahraniční poptávka. 

„Průmyslové podniky totiž i přes ekonomický útlum u nás i v zahraničí realizovaly dosud nevyřízené objednávky, které se nahromadily v předchozí době zpřetrhaných mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců. Tato situace tedy podpořila nejen průmysl jako takový, ale i vývoz,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle analytiků Raiffeisenbank je nicméně propad české ekonomiky menší, než se čekalo. „Lepší, než očekávaný výsledek zapadá do sentimentu z posledních měsíců, kdy předstihové ukazatele naznačují, že Evropa jako celek nemíří do hluboké recese, ale spíše k měkkému přistání, kdy současná data signalizují, že bychom se již mohli nacházet v blízkosti bodu zvratu,“ uvedl analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš. V aktuálním kvartálu bude ekonomika buď stagnovat, nebo velmi mírně růst, dodal.

Mezinárodní měnový fond v souladu s českými statistiky odhaduje, že tuzemská ekonomika loni zpomalila růst na 2,5 procenta. Ještě v listopadu přitom byl pesimističtější, očekával růst jen o 2,3 procenta. Pro letošek fond dál počítá s poklesem české ekonomiky zhruba o půl procenta.

Data o hospodářství Evropské unie v posledním čtvrtletí roku 2022 vydal také Eurostat. Mezičtvrtletně ekonomika EU stagnovala, oproti předchozíku období tak zpomalila. Za celý loňský rok ekonomika EU vzrostla o 3,6 procenta.