Česko může požádat o proplacení zablokovaných dotací pro Agrofert

Česko může požádat o proplacení zablokovaných dotací pro Agrofert

Česko může požádat o proplacení zablokovaných dotací pro Agrofert Zdroj: E15

Česko může v Bruselu zažádat o proplacení dotací, které už vyplatilo dceřiným společnostem koncernu Agrofert. Českým úřadům to v dopise potvrdila Evropská komise, uvádí Český rozhlas s odvoláním na minsterstvo financí. Dosud byly dotace zablokované kvůli auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše, který Agrofert ovládá. 

Zablokované jsou nadále dotace pro dvě společnosti z Agrofertu - obchodníka se zemědělskými komoditami Cerea a výrobce plastů Fatra. 

Proplácení dotací pro Agrofert bylo zastaveno poté, co se na začátku roku 2019 rozjel unijní audit ke střetu zájmů expremiéra Babiše, který Agrofert vložil do svěřenských fondů. Úředníci z ministerstva financí pak museli navíc s každou žádostí o výplatu peněz přikládat zvláštní dokument v němž ujišťovali, že žádost neobsahuje výdaje pro koncern. Tato povinnost jim nyní odpadne.

O přerušení výplat pro holding Agrofert a jeho dceřiné firmy jednal v září výbor Evropské komise. Takzvaná Interruption Committee jednala také o okruhu výdajů, o které si budou moci české úřady zažádat. Výsledkem setkání je dopis, který nyní obdrželo české ministerstvo financí.

Ministerstva financí a průmyslu a obchodu budou nyní jednat o tom, jaké žádosti o proplacení dotací pro Agrofert do Bruselu pošlou. „Na individuální bázi pak bude rozhodnuto, u kterých projektů a v jaké výši dojde ke vložení výdajů do žádosti o platbu do Evropské komise,“ uvedla Gabriela Krušinová z tiskového odboru ministerstva financí. O kolik peněz půjde, nesdělila. V květnu loňského roku to bylo 18 projektů za více než 232 milionů korun, přičemž částka se mohla od té doby zvýšit.

Holding Agrofert sdružuje téměř 200 firem. Působí v chemickém průmyslu, zemědělství a potravinářství. Kromě toho vlastní také lesnické společnosti, podniká i v segmentu pozemních technologií a technice, logistice, dopravě či v médiích.