Česko navštívilo o Velikonocích 300 tisíc turistů

Velikonoční tradice

Velikonoční tradice Zdroj: ctk

O velikonočním týdnu navštívilo Českou republiku asi 300 tisíc zahraničních turistů, což je o pět procent více než o těchto svátcích loni. Uvedl to viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura s tím, že Prahu si zvolilo jako cíl velikonočního výletu zhruba 200 tisíc cizinců.

Velikonoce patří v ČR spolu s obdobím Vánoc a Silvestra k turisticky nejvytíženějším obdobím. Letos je pro svou dovolenou na prodloužený víkend v Česku využili podle analýzy asociace hlavně Evropané, především Němci, Italové a Španělé.

 

Němečtí turisté na Velikonoce přijíždějí do Česka na poznávací zájezdy do Prahy, na lázeňské pobyty i za turistikou do Krkonoš. Většinou se zdrží od čtvrtka či pátku až do pondělí. Využívají tak volna na Velký pátek, který je v Německu i v zemích katolické jižní Evropy na rozdíl od Česka státním svátkem.

Italové a Španělé naproti tomu často přijíždějí do ČR týden před Velikonocemi a na svátky se již vracejí domů. Pro ruské turisty začíná hlavní turistická sezona až na takzvané květnové svátky, které trvají od 1. května až do poloviny května. Také Češi využili svátků k cestám do zahraničí. Okamura uvedl, že do ciziny nyní vyjelo asi 150 000 Čechů. Nejvíce jich odcestovalo na Slovensko a do sousedních zemí. Populární jsou podle něj také eurovíkendy, které Češi nejčastěji tráví v Londýně, Paříži či Římě. „Jezdí se i do maďarských lázní,“ podotkl.