Česko nechce snazší regule pro malé firmy

podnikatel - ilustrační foto

podnikatel - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Tisícům malých českých firem se život nezjednoduší, i když by už brzy mohl. Ačkoli vláda neustále hovoří o zlepšování prostředí pro podnikání, nepočítá s rychlým převedením nové evropské směrnice o účetních závěrkách malých firem do tuzemských zákonů.

Směrnice přitom umožňuje malým firmám sestavovat zkrácené výkazy při účetní závěrce a snadněji je zveřejňovat ve sbírce listin obchodního rejstříku, což by jim snížilo administrativní náklady. Například z dosavadního dvoustránkového výkazu zisků a ztrát by v Česku zůstalo jen osm řádků.

Ministerstvo financí, pod které problematika účetnictví firem spadá, chce nejdříve o nových pravidlech pro mikropodniky vést odbornou diskuzi. „Nelze pravděpodobně očekávat účinnost této změny dříve než k 1. lednu 2014,“ sdělil Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

Na rozdíl od Česka zkrátili v sousedním Německu odborné diskuze na minimum. Už v polovině července přišlo tamní ministerstvo spravedlnosti s patřičným návrhem zákona, který by měl být schválen ještě letos. Podle něj se jednodušší pravidla pro mikrofirmy budou vztahovat na jejich účetní závěrky sestavované po 30. prosinci letošního roku. Německým konkurentům českých malých firem se tak už od příštího roku sníží administrativa a tím i náklady. Evropská komise spočítala, že na úrovni celé EU by zjednodušení účetních výkazů ušetřilo malým a středním firmám 1,7 miliardy eur ročně.

Evropská směrnice se zatím týká jen firem, které mají obrat do 700 tisíc eur nebo bilanční sumu do 350 tisíc eur a méně než deset zaměstnanců. Stačí, aby firma splnila alespoň dvě z těchto podmínek. Nové unijní pravidlo také umožňuje státům, aby malé firmy nenutily posílat výkazy do obchodního rejstříku, pokud už je předložily jinému státnímu orgánu. Podle některých právních výkladů by tak stačilo, že firmy rozvahu a výsledovku přiloží finančnímu úřadu k daňovému přiznání. Ten by pak měl zajistit jejich zveřejnění v obchodním rejstříku.