Česko nevydá Turka Sahina, který byl odsouzen za politickou činnost

Nazmi Sahin

Nazmi Sahin Zdroj: ctk

Vydání tureckého občana Nazmiho Sahina, po němž pátral Interpol a o jehož vydání žádalo Turecko, není přípustné. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Hradci Králové, který zároveň propustil muže z předběžné vydávací vazby. Dnešní verdikt soudu je pravomocný a Sahin krátce přes 13:00 opustil královéhradeckou vazební věznici.

Sahina čeští policisté zadrželi vloni v listopadu v Hradci Králové. Muž, kterému již dříve Itálie přiznala status uprchlíka a který je podle některých médií kurdské národnosti, byl v Turecku odsouzen na šest let a tři měsíce za „napojení na organizaci s politickými zájmy neslučitelnými se státním zřízením Turecka“ a vyhýbal se nástupu do vězení. Sahin po propuštění z věznice, ze které odcházel s velkou papírovou krabicí, novinářům řekl, že nejdříve pojede se svou sestrou do Německa, kde si chce odpočinout, a poté se vydá do Itálie. Žít podle svých slov bude tam, kde je demokracie.

Státní zástupce Radek Soukup svůj návrh na nepřípustnost vydání zdůvodnil třemi překážkami. „První z nich byla, že jsme shledali, že jednání, které je součástí popisu skutku, není trestným činem dle našeho právního řádu, dále že se jedná o činnost s politických aspektem a v neposlední řadě s ohledem na ty hodnotící zprávy jsme dovodili, že postavení pana Sahina by mohlo být ohroženo,“ řekl Soukup.

Členství v ozbrojené organizaci

Podle materiálů, které do ČR zaslalo Turecko, byl Sahin odsouzen za spáchání trestného činu členství v ozbrojené teroristické organizaci. Trestné činnosti se podle materiálů dopustil tím, že se 16. března 2007 ve městě Van v jednom z bytů údajně setkal i s člověkem, v jehož oděvu byla nalezena písemnost, která měla nepříznivě ovlivnit vztahy a sociální situaci ve městě Van.

Prý byl také v kontaktu s lidmi z jedné z ozbrojených frakcí maoistické komunistické strany, která je ve spojení se Stranou kurdských pracujících. Maoistická komunistická strana je v Turecku považována za teroristickou organizaci. Není však na seznamu teroristických organizací Evropské unie, vyplynulo z toho, co dnes zaznělo u soudu. I kdyby dnes soud rozhodl, že je Sahinovo vydání přípustné, musel by o vydání ještě rozhodnout ministr spravedlnosti.

Sahinova obhájkyně Zuzana Dostálková dnes před soudem řekla, že je nepochybné, že její klient v Turecku neprováděl trestnou činnost teroristického charakteru, ale pouze činnost politickou.

Sahin ve vyjádření pro královéhradecký soud uvedl, že není a nebyl členem žádné teroristické skupiny a ani žádnou nepodporoval. Proti rozsudku se v Turecku odvolal a poté z Turecka odcestoval do Itálie. Podle získaných zpráv z Itálie Sahin 30. června 2010 podal žádost o humanitární ochranu, 3. dubna 2013 mu příslušný úřad přiznal status uprchlíka s platností do 17. dubna 2018 a má italský doklad totožnosti.

Čekání na materiály s Turecka

Státní zástupce dnes novinářům řekl, že se nedomnívá, že by délka řízení byla nadstandardně dlouhá. „Je nutné si uvědomit, že jsme 40 dnů museli čekat na materiály z Turecka, turecká strana téměř maximálně využila této lhůty. Ty materiály měly téměř 70 stran, tlumočník to přeložil v řádu několika dní,“ řekl Soukup.

Podle Soukupa mezinárodní zatykač stále platí a při zadržení v jiných státech by se Sahin mohl dostat do dalších potíží. „Ta turecká strana by musela zatykač stáhnout, ale k tomu ji nemůžeme nutit,“ řekl Soukup. O zadržení Sahina loni informoval na twitteru ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který oznámil, že česká policie zadržela mezinárodně hledaného člověka podezřelého z vazeb na teroristy. Hradecký soud 26. listopadu rozhodl o umístění muže do předběžné vydávací vazby, protože shledal nebezpečí útěku.