Česko, světový unikát. Poměrem k počtu nakažených koronavirem je v Česku nejméně obětí

Počet nakažených koronavirem 21. 3. 2020.

Počet nakažených koronavirem 21. 3. 2020. Zdroj: Marek Lutonský/zive.cz

Praha v sobotu 21. března.
Praha v sobotu 21. března.
Praha v sobotu 21. března.
Praha v sobotu 21. března.
Praha v sobotu 21. března.
7
Fotogalerie

Není to soutěž, náhrada dost možná odložené olympiády nebo určitě odloženého fotbalového mistrovství Evropy. Ale českou optikou viděno, je to bez pochyby pozitivní zpráva. V Česku bylo v sobotu, den předtím, než zemřela první oběť koronaviru v zemi, 1047 potvrzených případů nákazy. V tom jsme se stali unikátem, nikde jinde na světě tolik obyvatel nemoci neodolalo.

V jinak ne zcela veselém žebříku se kromě nás drželo na špici sousední Německo, do prvního úmrtí tam evidovali 1040 nakažených, v závěsu s Norskem a Dánskem.

Jako národ jsme tedy možná odolnější, než třeba Italové, kteří mají statistiky zcela opačné, ale skutečných příčin může být celá řada. Každá země testuje jinou rychlostí a skutečný počet nakažených může být výrazně větší. V Itálii se také patrně koronavirus rozšířil přímo v nejrizikovější skupině 65+.

Počet nakažených koronavirem 21. 3. 2020.Počet nakažených koronavirem 21. 3. 2020.|Marek Lutonský/zive.cz

Pro kontext, dle nedávno zveřejněné zprávy o obyvatelstvu za rok 2019 u nás loni zemřelo 93 186 lidí nad 65 let. Téměř polovina z nich podlehla nemocem oběhové soustavy, čtvrtina rakovině, na nemoci dýchací soustavy „jen“ sedm procent. První obětí koronavirové nákazy v Česku se stal 95letý muž, takzvaně polymorbidní s více riziky ohrožujícími život. 

První potvrzený případ se v Česku objevil 1. března. Po třech týdnech evidoval stát již 1161 nakažených. Aktuální statistiky naleznete na speciálním webu ministerstva zdravotnictví.

Vzhledem k počtu nakažených bude Česko statistice vévodit patrně ještě dlouho. V případě Saudské Arábie či Kataru, které mají kolem 500 nakažených a žádnou oběť, se nepředpokládá tak strmý nárůst.

Statistiky zpracoval Marek Lutonský, ředitel technických redakcí Czech News Center