Česko usnadní homeopatii cestu k pacientům

Léky

Léky Zdroj: E15

Je to tiché, ale významné vítězství homeopatie v Česku. Novela zákona o léčivech, kterou na konci loňského roku schválili poslanci, zrovnoprávní homeopatika s jinými léky. Výrobci si od toho slibují vyšší prodeje. Na krabičkách, příbalových letácích a v reklamě totiž budou smět uvádět, co přípravek léčí. A to přesto, že nemohou jeho účinnost doložit stejnými studiemi jako u běžných léků.

„Dosavadní stav spatřuji jako diskriminaci. Homeopatika jsou registrované léky, musí splnit všechny podmínky, ale nemůžeme pořádně informovat veřejnost ani odborníky, na co jsou,“ řekla deníku E15 Leona Mejzrová, jednatelka firmy Boiron, která je lídrem na trhu s homeopatiky.

Firma chce co nejdříve požádat Státní ústav pro kontrolu léčiv o potvrzení diagnóz pro volně prodejné léky, aby mohla změnit obaly i reklamní materiály. „Čekáme růst prodeje, i když ne zásadní,“ tvrdí Mejzrová.

Homeopatikům se v Česku daří čím dál lépe i s dosavadními omezenými možnostmi reklamy. Lékárny odebraly v roce 2011 přes 1,5 milionu balení, o 30 procent více než před pěti lety.

Pokud novelu potvrdí Senát a prezident, budou homeopatika prokazovat své účinky tak, že výrobci předloží lékovému ústavu publikace uznávané v zemích s homeopatickou tradicí nebo výzkum z oboru homeopatie. Pak budou moci inzerovat, že se přípravek „tradičně užívá“ třeba při nevolnosti. Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že takovou možnost připouští evropská směrnice.

Proti se staví klub skeptiků Sysifos. Už dříve vyzval české europoslance, aby směrnici změnili. Vadí mu, že homeopatika nemusí dokládat přísné klinické studie. „Jestliže jsou homeopatika považována za léčiva, musí podléhat stejným pravidlům jako všechna ostatní léčiva,“ tvrdí skeptici. Homeopatii považují za zcela neúčinnou, a proto nebezpečnou metodu.

Prodej homeopatik v ČeskuProdej homeopatik v Česku|E15

Pro homeopaty a jejich pacienty znamená změna zákona výrazný posun. „Lidí, kteří se chtějí léčit tímto způsobem, přibývá. A všichni mají právo být pravdivě informováni. Tedy uvedení informace v příbalovém letáku nebo na krabičkách homeopatických léků považujeme za podstatné,“ uvedla Hana Váňová, předsedkyně Homeopatické lékařské asociace.

Homeopatická obec už před časem prosadila, že příbalové letáky informují o správném dávkování. Paradoxně si tak teď pacient v příbalovém letáku například přečte, že má v den cesty užívat dvě tablety třikrát denně, ale ne to, že se přípravek užívá proti nevolnosti při cestování. Podle průzkumu, který zadala společnost Boiron, zkusilo někdy homeopatickou léčbu třicet procent Čechů. Největší tradici má homeopatie ve Francii. Většina států Evropské unie dovoluje u homeopatik uvádět použití pro konkrétní potíže už dnes.

Homeopatie, nebo antibiotika? Co je lepší pro vaše zdraví?

Homeopatie nebo léky?