Češky byly v zajetí kriminálníků, kteří chtěli výkupné, upozornil Bělobrádek

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Na snímku je Antonie Chrástecká vlevo a vpravo Hana Humpálová.

Dvě Češky unesené v roce 2013 v Pákistánu jsou volné. Na snímku je Antonie Chrástecká vlevo a vpravo Hana Humpálová. Zdroj: ctk

Češky unesené před dvěma lety v Pákistánu byly v rukou kriminálníků, jimž se jednalo o výkupné, řekl v České televizi vicepremiér Pavel Bělobrádek. Proto podle něho měly v jistém smyslu štěstí. Obě ženy se dostaly na svobodu a v sobotu ráno se vrátily do Česka. Podle ministra vnitra Milana Chovance zůstávají v péči státu na utajeném místě, k dispozici mají ostrahu, psychologa a mohou je navštěvovat rodiny.

„Tady bylo velké štěstí, že v podstatě po tom únosu se obě dívky dostaly do rukou kriminálních živlů. Těm lidem šlo o výkupné, to znamená, že jim nešlo o to ta děvčata někde zavléci natrvalo nebo je zbavit života, což je svým způsobem vždycky pozitivní,“ řekl Bělobrádek.

Milan Chovanec naznačil, že Česko za propuštění Hany Humpálové a Antonie Chrástecké nic nezaplatilo. „Platí, že český stát nevyjednává s teroristy, ani neplatí výkupné,“ dodal. Z hlediska péče státu prohlásil, že záleží na obou ženách, jak dlouho budou chtít pomoc využívat.

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v ČT podotkl, že Česká republika trvá na tom, aby se výkupné v takových případech nedávalo, uvedl ale taky, že mnoho evropských států peníze tajně dává. Ohledně zprostředkování případného výkupného v případě dvou Češek Schwarzenberg uvedl, že o tom vědět nechce.

Propuštění Češek zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH. Agentura Anadolu napsala, že ženy unesla ozbrojená skupina napojená na teroristickou síť Al-Káida. Zástupce IHH Izzet Şahin ale ČTK řekl, že o tom nemá dost informací. Podle něj šlo o „ozbrojenou ilegální skupinu, ale není tak jasné, že byli napojeni na nějakou jinou dobře známou organizaci“.

Na IHH se obrátily přímo matky unesených žen před dvěma měsíci poté, co prý vyčerpaly všechny ostatní možnosti. Bělobrádek a Schwarzenberg se ovšem shodli v tom, že stát v záležitosti neselhal. Schwarzenberg uvedl, že únosci obvykle dlouhou dobu mlčí, aby po sobě zametli stopy. Ozývají se prý až po dvou, třech letech. „Tušili jsme, že to bude tak dlouho trvat,“ dodal bývalý ministr zahraničí.

Češky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán v březnu 2013. Přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Cílem jejich cesty byla Indie. Z místa únosu je skupina osmi až deseti ozbrojenců odvezla terénním automobilem. Únosci s sebou vzali i policistu, jenž ženy doprovázel, později ho ale vysadili a ponechali si jeho zbraň.

Na internetu se později objevily dva videozáznamy s unesenými - první v červnu 2013 a druhý o čtyři měsíce později. Jiné zprávy úřady o dívkách neměly, protože únosci o sobě nedali nijak vědět. Česká diplomacie byla na informace o případných vyjednáváních po celou dobu velmi skoupá.

Hlavní události kolem únosu Češek
13. března 2013 - Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny neznámými ozbrojenci v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán, kam přijely z Íránu jako turistky a chtěly pokračovat do Indie. Skupina osmi až deseti ozbrojenců mikrobus zastavila nedaleko obce Nok Kundí asi 120 kilometrů od hranic s Íránem. Odvezli i policistu, jenž ženy doprovázel, jeho ale posléze vysadili.
15. března 2013 - České ministerstvo zahraničí oznámilo, že zřídilo k únosu krizový štáb a že též Pákistán má k incidentu krizovou skupinu na ministerstvu vnitra. Na podporu unesených žen vznikla na sociální síti Facebook stránka Hanka a Tonča domů, kde lidé jejich blízkým nabízeli pomoc.
18. března 2013 - Prezident Miloš Zeman jednal o případu s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a napsal tehdejšímu prezidentovi Pákistánu Ásifu Alímu Zardárímu osobní dopis; dopisy napsal i rodinám unesených dívek.
20. března 2013 - Do Islámábádu odcestoval náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška, který jel předat osobní dopis prezidenta Zemana pro pákistánskou hlavu státu a setkat se se zástupci místních úřadů. Zardárí později Zemanovi odpověděl, že pověřil tajnou službu, aby záležitost prošetřovala a odepsal také rodinám obou dívek.
26. června 2013 - Na sociální síti Facebook se objevilo video s unesenými Češkami, pořízené údajně v polovině dubna. Ženy se na něm přimlouvaly za propuštění pákistánské neuroložky Áfíi Siddíkíové, odsouzené v USA za útok na americké agenty a vojáky. Češky na videu tvrdily, že jsou zdravé, ale jejich životy jsou ohroženy.
16. října 2013 - Prezident Zeman na besedě v Kolíně v odpovědi studentovi prohlásil, že unesené Češky se pohybují mezi Pákistánem a Afghánistánem a ČR vyjednává o jejich propuštění.
30. října 2013 - Na Facebooku se objevilo video, pořízené 23. srpna, na němž obě ženy prosí českou vládu o pomoc a stěžují si, že jsou ve špatném zdravotním stavu a hovoří o špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.
14. ledna 2014 - Nový velvyslanec Pákistánu v ČR Tadžammul Altáf sdělil v rozhovoru s ČTK, že Pákistán případ nadále řeší na všech úrovních včetně prezidentů a že si vyměňuje s českými úřady informace. Uvedl, že zatím není známo, kde se dívky vyskytují.
13. března 2014 - Rodiny unesených Češek ve společném prohlášení sdělily ČTK, že děkují všem, kteří se v případu angažují a že věří v brzké nalezení obou.
3. března 2015 - Pákistánský server dawn.com uvedl, že Pákistán požádá Afghánistán o pomoc při pátrání po dvou unesených Češkách. List The Express Tribune citoval ředitele pákistánského Národního úřadu pro krizové situace (NCMC) Saúda Azíze, že existuje silné podezření, že únosci schovávají tyto dvě ženy v Afghánistánu. Azíz též uvedl, že únosci nepožadovali výkupné.
11. března 2015 - Prezident Zeman v rozhovoru s ČTK uvedl, že v případu dvou unesených Češek bombarduje pákistánského velvyslance a pákistánskému prezidentovi prý v této záležitosti poslal už několik dopisů.
27. března 2015 - Podle turecké zpravodajské agentury Anadolu unesené ženy překročily hranice do Turecka; na vyjednávání o jejich propuštění se prý dva měsíce podílela turecká charitativní organizace IHH.
28. března 2015 - Premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že obě unesené Češky už jsou v České republice.