Chello mění strukturu, zanikne provozovatel kanálu Spektrum

satelitní vysílání

satelitní vysílání Zdroj: profimedia.cz

Jeden z největších hráčů na trhu tematických televizí, skupina Chello Central Europe, mění strukturu. V následujících týdnech stejnojmenná česká společnost pohltí sesterskou firmu Česká programová společnost (ČPS), která v kabelech a na satelitu vysílá dokumentární program Spektrum. Ten přejde pod Chello.

„Důvodem je zjednodušení organizační struktury Chello Central Europe, která je stoprocentním vlastníkem společnosti Česká programová společnost a s tím spojené provozní úspory. Proces nebude mít dopad na aktivity Chello v Česku,“ uvedl Aleš Fabík, jednatel české Chello a ČPS.

Zeštíhlení skupiny bude mít kromě nového organizačního začlenění licence ke kanálu Spektrum i další praktický dopad. Základní kapitál ČPS ve výši skoro 206 milionů korun se rozdělí na dvě části. Tu větší část – 127 milionů – získá nástupnická firma Chello Central Europe, zbytek si podle všeho ponechá maďarská řídicí společnost.

Jak Chello Central Europe, tak i ČPS spadají pod maďarského vlastníka Chello Central Europe Műsorszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság. Ten patří do americké mediální skupiny Liberty Global. V České republice jí kromě Chello Central Europe patří i největší kabelový operátor UPC Česká republika a mediazastupitelství Atmedia. V Česku Chello CE vysílá na satelitu nebo v kabelových rozvodech řadu tematických programů, mimo jiné Sport1, Sport2, dětský Minimax, kuchařský TV Paprika nebo dokumentární Spektrum.

Podle nejčerstvějších čísel za rok 2010 Chello Central Europe dosáhla tržeb přes 223 milionů korun (meziroční nárůst o 86 milionů). Do částky se započítají i příjmy ze Slovenska a balkánských zemí. Ztrátu 60 milionů korun (prohloubení o 40 milionů) firma přičítá vysokým nákladům spojeným s vytvořením kanálu Sport2.