Čínského prezidenta „vítá“ i plakát s dalajlamou a Havlem

Billboard s tibetským dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem, který v Praze nechal umístit Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla. Na snímku předseda spolku Petr Dauš.

Billboard s tibetským dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem, který v Praze nechal umístit Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla. Na snímku předseda spolku Petr Dauš. Zdroj: ctk

V pražském parku Velvarská u Evropské ulice na cestě z letiště k Pražskému hradu se objevil billboard s tibetským dalajlamou a bývalým prezidentem Václavem Havlem. Nese v češtině a angličtině nápis: „Tady jsou doma tito pánové. These gentlemen are at home here“. Billboard v parku umístil Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla jako reakci na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a vlajkovou a plakátovou výzdobu v pražských ulicích, která návštěvu doprovází.

Kolem 14:00 hodiny před průjezdem kolony s čínským prezidentem se před billboardem shromáždilo několik desítek Číňanů s velkými čínskými a českými vlajkami. Při průjezdu prezidentské kolony pak čínskou vlajkou pohled z ulice na billboard s dalajlamou a Havlem zakryli. Při tom došlo k výměně názorů mezi Číňany a lidmi, kteří na stejném místě demonstrovali na podporu Tibetu. Několik z nich mávalo tibetskými vlajkami. Na místě byli přítomni policejní těžkooděnci a antikonfliktní tým.

Policie podle informací serveru Lidovky.cz zadržela u billboardu s dalajlamou za údajné napadení jednoho agresivního člověka čínské národnosti a odvezla ho k výslechu. Na místo rovněž přijely dva zaplacené autobusy, které protestující Číňany odvezou k Hiltonu, kde je čínský prezident ubytován. Policejní mluvčí Andrea Zoulová zadržení jedné osoby potvrdila, její národnost ale nekomentovala.

Siho příznivci blokují pražská prostranství

Spolku pro výstavbu sochy Havla se nelíbí, že na dobu návštěvy čínského prezidenta jsou blokovány větší pražské ulice a náměstí nahlášenými shromážděními podporovatelů Číny. „Jásající davy“ mají podle aktivistů nahradit čínské vlajky lemující Evropskou ulici a billboardy s nápisem: „Vítejte v České republice“ v češtině a čínštině, které se objevily po Praze. V sobotu někdo přes 50 vlajek poškodil barvou a byly odstraněny k opravě, dnes se na trasu mezi letištěm a Pražským hradem opět vrátily.

Podle předsedy spolku Petra Dauše jsou zabrány nejen veřejná prostranství ale i veškeré plakátovací plochy, proto se rozhodl pro formu mobilního billboardu. Jeho vytvoření a umístění vyšlo asi na 15.000 korun a v parku by měl zůstat do středy, kdy čínský prezident odletí.

„Červené velké billboardy, to je prostě taškařice teatrální, kterou tady podle mě už nikdo nechce. Myslím si, že odkaz Václava Havla je potřeba oživit. Prostě pravda a láska každého v duši musí existovat,“ řekl novinářům po umístění billboardu Dauš. Náklady na umístění plakátu podle něj hradil spolek.

Praha očekává protesty

Zábor pozemku pro umístění mobilního billboardu poskytla organizátorům Praha 6. Ta vyvěsila na své radnici tibetskou vlajku. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) v minulosti umístění čínských vlajek a vítacích billboardů kritizoval. Před čínskou ambasádou od dnešního rána také stojí v tichém protestu zhruba 15 aktivistů z Čínou zakázaného hnutí Falun Gong.

Na dalších místech, kde byly na dnešek již dříve předběžně ohlášeny protestní akce, tedy například na Hradčanském náměstí, Klárově, Slovanském ostrově nebo na Palachově náměstí, byl dnes dopoledne po 10:00 zatím klid.

Tibetský duchovní vůdce dalajlama uprchl v roce 1959 do Indie, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlamu pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou autonomii, nikoli nezávislost pro Tibet. S Havlem dalajlamu pojilo osobní přátelství, na jeho pozvání několikrát navštívil Prahu.