Čínský prezident pozval Zemana na návštěvu Číny na konci října

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se setkal 28. srpna na Pražském hradě s prvním čínským vicepremiérem Čang Kao-liem

Prezident Miloš Zeman (vpravo) se setkal 28. srpna na Pražském hradě s prvním čínským vicepremiérem Čang Kao-liem Zdroj: ctk

Čínský prezident Si Ťin-pching pozval českého prezidenta Miloše Zemana na návštěvu Číny, která se uskuteční od 23. do 27. října. Zeman pozvání přijal. Pozvání mu na čtvrtečním setkání tlumočil vicepremiér Čang Kao-li. Politici spolu také mluvili o čínských investicích v Česku.

„První vicepremiér Státní rady Čínské lidové republiky (ČLR) tlumočil panu prezidentovi pozvání na návštěvu ČLR od prezidenta ČLR, a to v poslední dekádě měsíce října,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Dodal, že Zeman na jednání vyzval ke zvýšení objemu čínských investic v Česku. Čang Kao-li podle něj v této souvislosti zmínil oblast infrastruktury, zemědělství, zdravotnictví nebo cestovního ruchu. Dalšími tématy rozhovoru byla vedle investic mimo jiné přímá letecká linka mezi Českem a Čínou nebo kulturní výměna, doplnil Ovčáček. O možnosti účasti čínských firem na stavbě nového bloku Temelína se podle něj politici nebavili.