Čínský prezident ukončil návštěvu Česka, odletěl do USA

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze. Zdroj: ctk

Čínský prezident Si Ťin-pching ukončil návštěvu Česka. Na pražském letišti Václava Havla nastoupil do prezidentského speciálu, nyní navštíví USA. V Praze a v Lánech strávil tři dny, během kterých se sešel s prezidentem Milošem Zemanem či premiérem Bohuslavem Sobotkou. Zúčastnil se také obchodního fóra a navštívil Strahovský klášter.

Zeman se rozloučil se svým čínským protějškem u sklenice piva. Zeman řekl, že každé krásné setkání musí jednou skončit a že se těší, až se s čínským prezidentem znovu potká.

Příležitost by podle Zemana mohla nastat v září na Valném shromáždění OSN. Český prezident tam chce vystoupit s projevem proti mezinárodnímu terorismu. Zeman doufá, že Čína se rovněž zapojí do boje s terorismem, protože ten ohrožuje společnou civilizaci, do níž Česko i Čína patří.

Prohlídka Strahovského kláštera byla posledním bodem programu pobytu hlavy čínského státu. Oba prezidenti mimo jiné navštívili klášterní historickou knihovnu, po níž je za zvuků vážné hudby provedl její ředitel Gejza Šidlovský. Kromě starých tisků si politici prohlédli historický globus nebo mapy.

Od piva k pivu

Rozloučili se spolu na terase kláštera, z níž je výhled na centrum Prahy. Čínský prezident se při pohledu na město například zajímal o to, jaké je v Praze nejvýše položené místo. Na ukončení návštěvy si připili malým pivem. Zeman při tom poznamenal, že návštěvu pivem začali a nyní i končí. Si Ťin-pching vyhlídku i pivní přípitek označil za překvapení. Pivo pochválil, ale mnoho ze sklenice neupil.

Při rozloučení český prezident čínskému protějšku opět popřál, aby se dožil 90 let. Hlava čínského státu naopak poznamenala, že budou nadále rozvíjet spolupráci v různých oblastech. Si Ťin-pching také poděkoval za prohlídku kláštera, ve kterém prý viděl mnoho pokladů.

Zbytečné ohledy?

Podle experta Číňané oceňují při jednáních zdvořilost, znalosti a respekt ke své kultuře. Česko je pro ně ale prý zajímavé i díky své kultuře a historii. Ocení tedy spíš české a evropské chování, ale se zmíněnou zdvořilostí. Pokud se jim snaží druhá strana přizpůsobit a být „čínštější než Číňani“, spíš je to udivuje. Sami prý málokdy ukážou, co si opravdu myslí, aby neztratili svou zdvořilou tvář, uzavřel odborník.

Čínský prezident během návštěvy Strahovského kláštera předal českému fotbalistovi Pavlu Nedvědovi ocenění, na jehož základě se Nedvěd stal tváří čínské fotbalové superligy. Na twitterovém účtu vytvořeném speciálně kvůli návštěvě o tom informoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Pavel Nedvěd se stává po Davidu Beckhamovi tváří fotbalové superligy ČLR. Ocenění převzal ve Strahovském klášteře,“ napsal v tweetu.

Čínský prezident přiletěl do České republiky v pondělí. Dnes dopoledne se společně se Zemanem zúčastnil ekonomického fóra. Z Prahy zamířil na summit o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu.