Čínský prezident v Praze podepíše dohodu o strategickém partnerství

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: ctk/AP

Hlavním výsledkem návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Česku má být společné prohlášení k ustavení strategického partnerství mezi Českem a Čínou. Připravuje se také podpis několika memorand o spolupráci v oblasti investic, financí, letectví nebo zdravotnictví, vyplývá z podkladů pro jednání vlády.

Čínský prezident Česko navštíví 28. až 30. března, půjde o první návštěvu nejvyššího čínského prezidenta v Česku i v bývalém Československu. „Touto návštěvou se završuje proces posílení politického dialogu, který byl zahájen pracovní návštěvou ministra zahraničních věcí ČR v Čínské lidové republice (ČLR) v dubnu 2014,“ uvádí se v podkladech pro jednání vlády. Ta by měla návštěvu čínského prezidenta schvalovat a měla by také odsouhlasit náklady na její zajištění. Česko by měla stát 3,6 milionu korun. V částce ale nejsou zahrnuty náklady na ochranu ústavních činitelů, které zaplatí ministerstvo vnitra.

Podle dokumentu bude hlavním výsledkem státní návštěvy Si Ťin-pchinga vydání společného prohlášení o strategickém partnerství. Strategický dialog by měl být veden v rámci mezivládní konzultační platformy, kterou povede české ministerstvo zahraničních věcí.

„Obě země vyjadřují vůli v rámci tohoto strategického partnerství posílit spolupráci v řadě oblastí, jako například průmyslová výroba, věda a výzkum, letectví, zdravotnictví, zemědělství, energetika, kultura, vzdělání, sport a cestovní ruch,“ uvádí se v dokumentu.

Centrum pro čínské banky

Společné prohlášení bude také obsahovat jednu ze „současných priorit“, kterou je posílení vzájemné spolupráce v oblasti finančnictví, včetně zájmu Česka o pozici centra pro čínské finanční instituce v regionu. „Další prioritou je etablování České republiky jako dopravního a logistického uzlu pro například letecké spojení mezi ČLR a regionem střední, východní a jihovýchodní Evropy,“ píše se v dokumentu.

Text společného prohlášení nemá jít nad rámec dřívějšího vyjádření ministrů zahraničních věcí z dubna 2014. V něm Česko potvrdilo svou pokračující politiku jedné Číny, ale zmínilo i otázku podpory a ochrany lidských práv.

Během bilaterálních jednáních s čínským prezidentem by čeští zástupci měli projednat třeba také zájem o umístění sídla investičního fondu platformy 16+1 v Praze. Kromě společného prohlášení k ustavení strategického partnerství mezi oběma zeměmi, se připravují memoranda o porozumění a spolupráci v oblastech investic, financí, letectví, zdravotnictví, informačních a telekomunikačních technologií, průmyslu, jaderné energetiky, zemědělství nebo ohledně vypracování bilaterálního akčního plánu spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka.

Očekávají se demonstrace

Návštěvu čínského prezidenta budou nepochybně provázet zvýšená bezpečnostní opatření. Konat se budou demonstrace proti čínskému komunistickému režimu i na jeho podporu. Příznivci i odpůrci čínského prezidenta si už zamluvili po Praze desítky míst, na kterých by mohli uspořádat své demonstrace, včetně například Hradčanského náměstí, prostoru před úřadem vlády nebo u Strahovského kláštera, který pravděpodobně čínský prezident také navštíví.

Setkat by se měl například s prezidentem Milošem Zemanem i premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Zeman už dříve uvedl, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun a že k podpisu je připraveno asi 20 konkrétních dohod. Týkat by se mohly třeba lázeňství.