ČSSD chce resort financí pro Babiše. Jistotu má zatím jen Sobotka

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš (vlevo) a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zdroj: CTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce ve čtvrtek prezidentovi Miloši zemanovi předložit konkrétní návrh na personální složení vlády. V televizi Prima to dnes řekl místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Podle něj je zatím jisté jen jméno premiéra.

„Jediné dvě pozice, které jsou napevno dohodnuty, je premiér pro pana Bohuslava Sobotku a ministr financí pro hnutí Ano. My preferujeme, aby ministrem financí byl pan (Andrej) Babiš,“ uvedl Chovanec. Konkrétní návrh na rozdělení ministerstev a s tím související otázka jejich personálního obsazení bude předmětem jednání všech tří stran, které začne v pondělí.

Ostatní personální návrhy jsou podle Chovance pouhými spekulacemi. „Jsme domluveni, že pan předseda Sobotka dá všechna jména najednou. Já jsem zatím žádná jména neslyšel, nemohu je komentovat,“ uvedl Chovanec. Nabídku na obsazení postu ministra vnitra, o které se spekuluje, prý nedostal. Pokud přijde, bude ji zvažovat.

„Vzhledem k tomu, že bychom měli získat ministerstvo financí, tak to vypadá dost na to, že by vnitro mělo připadnout sociálním demokratům,“ řekl v pořadu poslanec ANO Martin Stropnický, o kterém se diskutovalo jako o možném ministru obrany. „Nevylučuji, že to byla jedna velice široce diskutovaná varianta, protože o tom, že pan (místopředseda ČSSD Lubomír) Zaorálek na ministerstvo zahraničí cílí léta, to je všeobecně známá věc,“ uvedl Stropnický.

Prezident Miloš Zeman se v uplynulých dnech nechal slyšet, že by si Stropnického dokázal představit ve funkci ministra kultury nebo zahraničních věcí, s jeho nominací na ministra obrany by ale měl problém. Ten by podle médií mohl mít i s případným jmenováním Zaorálka ministrem zahraničních věcí. „Nejdřív se musí stanovit počty resortů, pak můžeme mluvit o jménech,“ doplnil Stropnický.

Lidovci žádají zemědělství

Další spory už propukly ohledně počtu ministerstev řízených KDU-ČSL. Lidovci usilují o tři křesla, podle Babiše ale mají nárok jen na dva resorty. ČSSD a Ano se shodují na tom, že získají sedm, respektive šest ministerských postů.

Podle celostátní výbor lidovců je prioritou strany zisk ministerstva zemědělství. Kdo konkrétně se stane ministrem, bude podle předsedy strany Pavla Bělobrádka záviset hlavně na tom, kolik resortů nakonec KDU-ČSL získá. „Principiálně by to mělo být tak, že předseda by měl vést ministerstvo nejsilnější, takže uvidíme,“ uvedl. V úvahu podle něho přicházejí on, místopředseda Marian Jurečka nebo senátor Petr Šilar.

Na otázku, zda by lidovci přistoupili na zisk dvou ministerstev, pokud by měli zemědělství, Bělobrádek odpověděl, že je to věc dalšího jednání. Hovořil ale taky o tom, že rozdělení resortů není prostá aritmetika. Na druhé straně KDU-ČSL nechce být podle Bělobrádka jako Strana zelených, která měla šest poslanců a čtyři vládní křesla. Máme mandátů 14, pět míst ve vládě požadovat nebudeme, dodal.

Jurečka uvedl, že stále platí, že lidovci chtějí ministerstva tři. Podle prvotního návrhu jim mají připadnout jen resorty kultury a zdravotnictví. Debata stran vznikající koalice o resortech by měla začít v pondělí.