ČSSD dusí žaloby. Straníci si stěžují, že nejsou na kandidátkách

Ostravský primátor Petr Kajnar

Ostravský primátor Petr Kajnar

Stranickou kandidátku napadla u soudu skupina sociálních demokratů z Olomouckého kraje. Mají pocit, že by ve volbách neměli chybět. Na soud se kvůli kandidátce obrátil i ostravský primátor a předseda krajské organizace ČSSD v Moravskoslezském kraji Petr Kajnar. Také jeho strana na volebním seznamu vynechala.

Olomoučtí sociální demokraté žádají o předběžné opatření, které má zabránit podání listiny krajskému úřadu. Podobným návrhem se soud zabývá i ve vztahu k moravskoslezské kandidátce ČSSD. Na české politické scéně jde o zcela výjimečný postup.

Členové ČSSD podali proti straně k soudu pět žalob, zřejmě také v souvislosti s volbami. Vedení strany je přesvědčeno, že postupovalo v souladu se zákonem.

„Žaloba to není, je to návrh na předběžné opatření, aby soud zamezil tomu, aby kandidátní listina v této podobě byla podána krajskému úřadu,“ řekla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná, podle níž návrh podala skupina šesti členů z Olomouckého kraje. Podle svého přesvědčení by na kandidátce měli být, ale nejsou, uvedla dále. Novotná také sdělila, že ve věci již bylo rozhodnuto. Rozhodnutí bude zveřejněno v nejbližší době.

Podle Novotné ale bylo k soudu podáno v úterý a ve středu také dalších pět žalob proti sociální demokracii.

„To už nejsou návrhy na předběžné opatření, to jsou žaloby, kde to rovněž bude mít zřejmě vztah k volbám,“ uvedla. Kvůli technickým problémům prý ale není možné v současné chvíli zjistit, proč politici žaloby podali, ani z jakých jsou krajů. Vyžádá si proto dokumenty v papírové podobě. Jedním z těch, kdo se obrátil se žalobou na soud, je podle mluvčí Richard Bednařík. Ten je členem ostravské ČSSD.

Vedení ČSSDVedení ČSSD | ctkVedení ČSSD

Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka je přesvědčen, že strana při sestavování kandidátek postupovala podle stanov a zákona. Podle dosavadního předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce zatím nemá stranické vedení příliš mnoho informací o obsahu soudních podání. „Myslím si, že je rozumné jednat s těmi, kteří napadají sestavení těch kandidátních listin a pokusit se tu věc vyřešit smírnou cestou, bude-li to možné,“ řekl Tejc, který nevěří, že by návrhy mohly uspět.

Z kola ven

Právník Pavel Němec, který šestici z Olomouckého kraje zastupuje, řekl, že stranický výbor v Mohelnici řádně navrhl své kandidáty pro tyto volby, kteří byli na úrovni okresního výboru v Šumperku zařazeni na soupisku. „Krajský výkonný výbor v Olomouci tyto kandidáty vyřadil zcela neodůvodněně. Když jsme se v pondělí ptali na důvod, odpověď byla nula,“ uvedl. „Zároveň 21. srpna byla podána žádost o nápravu věci na ústředí strany. Bohužel ani ústředí strany nereagovalo, proto byl ve středu podán u soudu návrh.“

Právník, který byl dříve z ČSSD vyloučen, tvrdí, že jeden orgán nemůže členy takto diskriminovat. Žalobci podle něj chtějí do doby, než se zjedná ve věci náprava a vysvětlí se, proč na kandidátce někdo je a někdo není, zabránit registraci kandidátní listiny.

Šéf krajské organizace Jiří Zemánek o kroku svých mohelnických členů nevěděl. Podle něj krajský výkonný výbor sestavil kandidátní listinu na základě návrhů z okresních výkonných výborů. Veškeré personální volby byly tajné. Uvedl, že pro kandidátní listinu byl vyčleněn určitý počet míst pro jednotlivé okresy Olomouckého kraje. Kandidátka byla prý sestavena podle došlého pořadí jmen, nikdo prý nebyl vyřazen.

David Klimeš: Voleb se nebojme. Jejich financování ano