ČSSD zatím Altnerovi nezaplatí, chce jednat s jeho exekutory

Zdeněk Altner

Zdeněk Altner Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

ČSSD zatím nezaplatí právníkovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun, které na straně vysoudil. V tuto chvíli není zřejmé, kdy přesně uplyne lhůta pro zaplacení. Právníci se navíc nejprve musí dohodnout s exekutory ohledně toho, komu má vlastně ČSSD platit. V Lidovém domě už se totiž přihlásilo 17 Altnerových věřitelů s pohledávkami přes 20 milionů korun.

Podle Altnerova advokáta Václava Veselého by se právníci sociální demokracie ale neměli na vyplacení peněz domlouvat s exekutory. „Právníci (ČSSD) se nemají podle mého názoru na čem domlouvat s exekutory, protože titul pro zaplacení máme my. Já se domnívám, že exekutoři zatím nemají žádný titul vůči sociální demokracii, aby po ní chtěli zaplatit,“ řekl Českému rozhlasu Veselý, který se chce s právníky ČSSD příští týden sejít.

Třídenní lhůta, kterou soud sociálním demokratům určil na zaplacení částky, začne běžet od právní moci rozsudku. „Advokát pana Altnera Václav Veselý ale v médiích uvedl, že rozsudek ještě právní moci nenabyl,“ upozornil Jiří Chvojka, mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina a Partners, jež stranu zastupuje.

Podle Chvojky. Je možné, že Veselý si písemnou podobu verdiktu ještě nevyzvedl. Právníci sociální demokracie zjistí, kdy lhůta uplyne, až v pondělí, kdy budou moci nahlédnout do soudního spisu.

Prostředky na vyplacení peněz získá strana prostřednictvím bankovního úvěru, který dnes schválilo širší vedení ČSSD zároveň s úspornými opatřeními do budoucích měsíců a let.

„Fyzicky bude mít strana peníze k dispozici, ale nevíme, kam je poslat. Na značnou část těch prostředků totiž přišly exekuce, které jsou pravomocné a mají přednost. Navíc se dá očekávat, že pohledávky budou přibývat. Takže s odesláním peněz se bude čekat, až právníci zavelí. Bude záležet na tom, jak se dohodnou s exekutory,“ vysvětlil Chvojka.

Podle něj je v přihlášených pohledávkách vůči Altnerovi často věřitelem stát, například finanční úřady.

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku. Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s Altnerem smlouvu o právní pomoci v kauze Lidový dům s tím, že v případě úspěchu ve sporu mu bude vyplacena smluvní odměna deset procent z hodnoty budovy.

ČSSD podala proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu, ve kterém rozporuje především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty. Strana také soudu navrhla, aby odložil právní moc, eventuálně vykonatelnost rozsudku, a to až do doby, než o dovolání rozhodne.