Čtvrtina velkých firem chce přijímat další lidi

Motorpal

Motorpal Zdroj: ctk

České firmy hlásí pro příští čtvrtletí mírný optimismus. Celkově očekává nárůst počtu pracovníků sedm procent zaměstnavatelů. Tři procenta naopak předpovídají snížení. Z velkých podniků chce ale nabírat více než čtvrtina, ukázal průzkum Manpower Index trhu práce.

V předchozím čtvrtletí chystalo přijímání lidí sedm procent firem, stejné množství chtělo propouštět. V mezinárodním srovnání stojí Česko po boku Německa, Slovensko má optimističtější výhled. Nejsilnější poptávku vykazuje výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody. Zpracovatelský průmysl, který je pro tuzemsko tradičně důležitý, hlásí stagnaci.

Rekordně nízká nezaměstnanost je výzvou pro zaměstnavatele. Ti těžce shánějí uchazeče na volná místa od kvalifikovaných pozic až po operátory ve výrobě. „Na trhu je nedostatek IT specialistů, strojních inženýrů nebo řemeslníků. Firmy mají tisíce volných míst ve výrobě a logistice.

Rigidní trh práce

Ukazuje se ale, že trh práce je velmi rigidní a že i v situaci, kdy je na trhu možná přes 200 tisíc volných míst, tak zůstává na úřadech práce přes 450 tisíc nezaměstnaných,“ uvedla generální ředitelka ManpowerGroup Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová.
Podle Úřadu práce ČR poklesla únorová nezaměstnanost na 6,3 procenta z lednových 6,4 procenta.

Uchazečů o práci bylo zhruba 460 tisíc. Nejnižší nezaměstnanost vykazuje Praha se 4,2 procenta, nejvyšší pak Ústecký kraj s 9,2 procenta. Důvodem je růst ekonomiky i mírná zima. Počet volných pracovních míst tak je nejvyšší od října 2008.