Další politická instalace Davida Černého: na Hrad míří obří vztyčený prostředníček

Výtvarník David Černý nainstaloval 21. října na Vltavě mezi Národním divadlem a Střeleckým ostrovem v Praze plastiku ruky se vztyčeným prostředníčkem namířeným na Pražský hrad.

Výtvarník David Černý nainstaloval 21. října na Vltavě mezi Národním divadlem a Střeleckým ostrovem v Praze plastiku ruky se vztyčeným prostředníčkem namířeným na Pražský hrad. Zdroj: CTK

Na Vltavě v centru Prahy se dnes ráno, jen pár dní před předčasnými parlamentními volbami, objevil rozměrný objekt v podobě vztyčeného prostředníčku, který směřuje k Pražskému hradu. Desetimetrový fialový objekt sem umístil sochař David Černý, který svými uměleckými díly aktuální politickou situaci glosoval v minulosti již několikrát.

Na Vltavě v centru Prahy se dnes ráno, jen pár dní před předčasnými parlamentními volbami, objevil rozměrný objekt v podobě vztyčeného prostředníčku, který směřuje k Pražskému hradu. Desetimetrový fialový objekt sem umístil sochař David Černý, který svými uměleckými díly aktuální politickou situaci glosoval v minulosti již několikrát. Umístění plastiky má potřebná povolení, podle úřadů by na Vltavě mohla být do soboty 26. října.

Nové dílo nechce Černý příliš komentovat, podle něj je gesto dostatečně známé i výmluvné, důležité pak podle něj je, kam směřuje. Černý se podílel na prezidentské volební kampani Karla Schwarzenberga, soupeře nynější hlavy státu Miloše Zemana. Pracoval také na vizuální stránce volební kampaně TOP 09 před nadcházejícími sněmovními volbami, která šéfa strany Schwarzenberga stylizuje do role filmového agenta Jamese Bonda.

Ruka s prsty složenými v jasném gestu připlula při východu slunce do centra od Smíchova, kde sídlí centrum současného umění MeetFactory. Za asistence členů Pražské paroplavební společnosti byl ponton se sochou ukotven k vltavskému dnu a začal vzbuzovat pozornost kolemjdoucích, v tu dobu převážně lidí spěchajících do práce.

Zeman: Zatím jsem nic neviděl

Prezident Zeman, který je nyní na návštěvě Ukrajiny, nechtěl objekt komentovat. „Zatím jsem to neviděl, takže se k tomu nemohu vyjadřovat,“ vzkázal prostřednictvím své mluvčí Hany Burianové.

K žádosti o umístění díla se vyjadřovalo Povodí Vltavy, které posuzovalo způsob ukotvení či případnou manipulaci třeba při povodni, řekla mluvčí povodí Michaela Pohůnková. Souhlas poté vydala Pražská plavební správa. „Vydali jsme souhlas s dočasným umístěním, posuzujeme, zda objekt neohrožuje plavební provoz. Nikterak ale neposuzujeme to, co se na plavidle nachází,“ uvedl Hynek Beneš z Pražské plavební správy.

Nejnovější počin Davida ČernéhoNejnovější počin Davida Černého | CTK

Prostředníček na Vltavě je zvětšený, proti prstu na ruce má o dva klouby navíc. Ruka vypadá jako sestavená z jednotlivých plátků, strukturou tak připomíná některá jiná Černého díla, například fontánku umístěnou v Hergetově cihelně.

Černý se před několika lety podílel na iniciativě S komunisty se nemluví, i v té použil pro výtvarné materiály stejné gesto; prostředníček byl navíc porostlý ostny.

Urážlivé gesto vztyčeného prostředníčku je značně rozšířené a v oblibě ho mají i čeští politici. V únoru 2007 ho použil v parlamentu tehdejší premiér Mirek Topolánek. Později vysvětloval jeho význam jako neverbální komunikaci s ministrem financí Miroslavem Kalouskem. O rok později gesto použil Kalousek vůči tehdejšímu poslanci Davidu Rathovi poté, co Rath zmínil Kalouska v souvislosti s nedostatečnou péčí o duševně nemocné v České republice. Zpěvák Karel Gott zvedl prostředníček v televizi. Poslal ho těm, kteří mu nepřáli medaili za zásluhy pro Českou republiku.

Leoš Válka: Pořádáme více výstav, než jsme původně zamýšleli