Dbalý byl propuštěn z vazby, zaplatil půlmilionovou kauci

Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý (na snímku z 27. června 2014)

Exředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý (na snímku z 27. června 2014) Zdroj: CTK

Bývalý ředitel pražské Nemocnice na Homolce Vladimír Dbalý byl dnes na kauci propuštěn z vazby, potvrdila jeho advokátka Katarína Kožiaková Oboňová. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové složil Dbalý peněžitou záruku, odevzdal pas, bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje. Policie stíhá muže za manipulování zakázek. Kauci žalobce stanovil na půl milionu korun.

Soud dnes naopak na návrh státního zástupce poslal do vazby bývalou hlavní účetní nemocnice Emilii Bialešovou. Podle žalobců by mohla na svobodě ovlivňovat svědky, kteří ještě nebyli vyslechnuti. Žena je spolu s Dbalým viněna z korupce při zadávání tendrů na účetní a medicínsko-právní služby. Obviněna byla tento týden.

Dbalého, který čelí i dalšímu stíhání kvůli zakázkám na digitalizaci archivu chorobopisů a nákupu gama nože, propustila podle Oboňové vězeňská služby kolem 17 hodin. Poté odjel za rodinou. Muž byl ve vazbě od loňského června. „Vazební důvody nadále trvají,“ uvedla Bradáčová. Podle ní je ale bylo možné nahradit jinak. Muž bude pod dohledem a bez cestovních dokladů. Slíbil také, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání.

V souvislosti s tendry na gama nůž a digitalizaci archivu obvinila policie Dbalého, jeho někdejšího náměstka Michala Toběrného a dalších pět lidí. U zakázky na nákup gama nože údajně přijali úplatek 5,7 milionu korun, zmanipulováním tendru k chorobopisům podle kriminalistů způsobili škodu nejméně 57 milionů korun. Obvinění padla již loni, letos v únoru navrhla policie skupinu obžalovat.

Další obvinění padla tento týden

Další obvinění přišla tento týden, mezi stíhanými se tentokrát objevila i Bialešová. Policisté obvinili dohromady šest lidí, Nemocnici na Homolce podle nich způsobili škodu za více než 50 milionů korun. Obvinění si mezi sebou v souvislosti s tendry na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby předali úplatky v celkové výši převyšující deset milionů, tvrdí policie. Stíhá je mimo jiné pro trestné činy přijetí úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a podplacení.

Server Lidovky.cz napsal, že mezi nově obviněnými jsou kromě Bialešové a Dbalého advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a odborník na medicínské právo Roman Žďárek.

Exředitel Homolky Dbalý byl ve vazbě od loňského června
25. června 2014 - Protikorupční policie zasahovala na několika místech v Česku kvůli Nemocnici Na Homolce. Policie zadržela a obvinila čtyři lidi ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce. Údajně postupovali jako organizovaná skupina a dopustili se praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky - dva jako přímí pachatelé, dva jako jejich pomocníci. Nemocnici tak prý způsobili škodu nejméně 57 milionů korun.

Obviněni byli bývalý generální ředitel nemocnice Dbalý a jeho bývalý náměstek, primář chirurgie Michal Toběrný. Podle médií dalšími obviněnými jsou zaměstnanec dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil a další zástupce firmy Pavel Kocourek, bývalý vysoce postavený úředník ministerstva zdravotnictví. Policie večer zadržené krom Dbalého propustila.
27. června 2014 - Soud poslal Dbalého do vazby.
21. července 2014 - Server Lidovky.cz napsal, že v kauze zakázky na digitalizaci chorobopisů přibyli ke čtyřem původně obviněným další dva - Josef Veselý a Tomáš Kadlec. Podle médií údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty.
31. července 2014 - Soud zamítl Dbalého stížnost proti vazbě.
2. srpna 2014 - Podle serveru Lidovky.cz čelí Dbalý a Toběrný dalšímu obvinění, a to kvůli zakázce na nákup Leksellova gama nože. Údajně si řekli o úplatek ve výši několika procent z ceny 140 milionů korun.
4. srpna 2014 - Vrchní státní zastupitelství v Praze uvedlo, že Dbalý a Toběrný podle policie přijali úplatek 5,7 milionu korun.
26. srpna 2014 - Česká televize uvedla, že ve vazbě skončil další obviněný v kauze chorobopisů, a to bývalý šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil. Údajně fyzicky napadl jednoho ze svědků.
15. září 2014 - Podle serveru Lidovky.cz policie obvinila Dbalého manželku Stanislavu z maření výkonu úředního rozhodnutí.
14. října 2014 - Dbalý neuspěl s ústavní stížností proti vazbě; ústavní soudci rozhodli, že je zjevně neopodstatněná.
26. října 2014 - Soud uložil Stanislavě Dbalé roční trest s podmíněným odkladem na dobu tří let za výběr 700 tisíc korun z obstaveného účtu. Server Lidovky.cz napsal, že po zadržení Dbalého našli policisté u jednoho jeho známého kufr s 21 miliony korun v hotovosti, 185 tisíc eur, 5000 dolarů a zlatem za desítky milionů korun. S přesunem kufru podle serveru prý Dbalému také pomáhala manželka.
15. listopadu 2014 - Podle zprávy ministerstva zdravotnictví pro poslance, kterou ministerstvo vypracovalo na základě výsledků auditu v Nemocnici Na Homolce, nemocnice nehospodárně, neefektivně a neprůkazně utratila 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněné.
21. ledna 2015 - Nemocnice Na Homolce se rozhodla připojit jako poškozený k obžalobě Dbalého a dalších sedmi lidí, kteří nemocnici podle policie manipulováním zakázek způsobili škodu téměř 62 milionů korun, napsaly Lidové noviny (LN).
24. února 2015 - Policie uvedla, že v kauze digitalizace chorobopisů a nákupu gama nože navrhla obžalovat sedm lidí.
1. dubna 2015 - Policie obvinila šest lidí, kteří podle ní svým jednáním poškodili Nemocnici Na Homolce o víc než 50 milionů korun. Žalobce Zdeněk Matula uvedl, že se to týká veřejných zakázek nemocnice, a to na účetní a medicínsko-právní služby, na právní služby a na poradenské služby. Podle policie si obvinění mezi sebou v souvislosti s tendry předali úplatky v celkové výši přes deset milionů korun. Web Lidovky.cz napsal, že mezi obviněnými jsou účetní Emilie Bialešová, advokát kanceláře MSB Legal David Michal, exporadce ředitele nemocnice Zdeněk Čáp, poradce Josef Kantůrek a znovu i Dbalý.
3. dubna 2015 - Dbalý byl na kauci propuštěn z vazby. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové složil peněžitou záruku, odevzdal pas, bude pod dohledem probačního úředníka a slíbil, že nevycestuje.

Soud naopak na návrh státního zástupce poslal do vazby bývalou hlavní účetní nemocnice Bialešovou, uvedla Česká televize.