Deficitní rozpočet i v příštím roce. Ministerstvo financí plánuje schodek 40 miliard

Premiér Andrej Babiš na TK ke státnímu rozpočtu.

Premiér Andrej Babiš na TK ke státnímu rozpočtu. Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš na TK ke státnímu rozpočtu.
Ministryně financí Alena Schillerová na TK ke státnímu rozpočtu na rok 2020.
3
Fotogalerie

Ministerstvo financí připravilo na příští rok rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Výdaje by měly být 1,594 bilionu korun a příjmy 1,554 bilionu korun, informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Schodek 40 miliard korun je schválen i v letošním rozpočtu.

Rozpočet počítá s růstem investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. Rovněž by opět měly o 900 korun stoupnout důchody, uvedl Babiš. O růstu mezd bude ještě vláda jednat se sociálními partnery 27. května. První verzi rozpočtu bude podle premiéra schvalovat na mimořádné schůzi 31. května.

Daňové příjmy včetně sociálního pojištění by měly podle ministerstva financí příští rok stoupnout na téměř 1,4 bilionu korun z letos plánovaných 1,3 bilionu korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že u úřadů trvá na desetiprocentní úspoře v provozních výdajích. Zároveň chce do budoucna v rozpočtových pravidlech upravit vázání peněz na neobsazená pracovní místa a zároveň motivovat úřady k úsporám například tak, že jim polovinu z úspor vrátí.

Rozpočet ONLINE: Na Schillerovou se sesype hněv, u Zemana má ale pochvalu jistou >>>

Již na konci dubna vláda schválila výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů na příští rok. Ty by měly být maximálně asi 1,6 bilionu korun.

ČSSD je připravena podpořit státní rozpočet na příští rok, pokud se koalice dohodne na podrobnostech. Novinářům to řekl předseda sociální demokracie, ministr vnitra Jan Hamáček.

ČSSD bude podle něj trvat na svých prioritách. Hamáček varoval, že „nelze sníst koláč a chtít, aby byl stále na talíři“. Vadí mu například kritika velkého rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, když zároveň trvá zájem na tom, aby rostly důchody. „Věřím, že to premiér pochopí,“ uvedl.