Dienstbier o Haškovi: Takové partě podrazáků nejde vyklízet pole

Jiří Dienstbier (foto E15)

Jiří Dienstbier (foto E15) Zdroj: Michael Tomes, E15

Možný konec předsedy Bohuslava Sobotky v čele ČSSD dělí sociální demokraty, kteří nešetří vzájemnými ostrými výpady. Proti Sobotkově rezignaci je třeba místopředseda strany Lubomír Zaorálek, podle něhož jde o hledání obětního beránka, nebo senátor Jiří Dienstbier, který hovoří o podrazu. Odstoupení Sobotky naopak podpořili hejtmani Milan Chovanec či Jiří Zimola.

„Je to nesmyslné. Nesouhlasím s tím. Bude se o tom ještě jednat. Jak na úrovni ústředního výboru, tak i moravskoslezské organizace, řekl Zaorálek, který věří, že ústřední výkonný výbor takový návrh odmítne. Jde podle něj o nedůstojné hledání obětního beránka. Podle něj jde o pokračování sporů křídel uvnitř ČSSD, které se projevovaly už před volbami.

Naopak plzeňský hejtman Milan Chovanec hlasoval pro výzvu, aby Sobotka v čele strany skončil. Rozhodl se tak proto, „aby konečně se nějakým způsobem pohnuly věci v sociální demokracii,“ řekl. Více informací o jednání sdělit nechtěl.

Podle jihočeského hejtmana Zimoly by měl Sobotka volební výsledek reflektovat. „Převážil tento názor, aby se nad tím pan předseda zamyslel, to není žádné odvolávání z funkce, to je výzva,“ upřesnil.

Zklamaná Orgoníková

Proti usnesení naopak hlasovala Hana Orgoníková, která prý vždy důvěřovala slovům Michala Haška, že předsedu podporuje. „Skutečnost je jiná, takže jsem zklamaná,“ dodala. Také podle stínového ministra školství Marcela Chládka je ukazování nejednotnosti jen chvíli po volbách chyba.

Bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc se zase domnívá, že výzva předsednictva k odstoupení Sobotky z vedení strany nebude mít vliv na podobu vyjednávání o sestavení vlády. Širší vedení strany dnes Sobotku vyřadilo z vyjednávacího týmu, kde ho nahradil právě Tejc.

Parta podrazáků

Tvrdě dnešní rozhodnutí kritizoval senátor a blízký Sobotkův spojenec Jiří Dienstbier, podle něhož straně hrozí ztráta autonomie. Za usnesením podle něj stojí jedinci, kteří nesou mnohem větší podíl viny na volebním výsledku než šéf strany. „Právě tito lidé se s Milošem Zemanem domluvili, že odstřelí předsedu, je to podraz, podpásovka,“ konstatoval.

„Já myslím, že takovéto partě podrazáků, kterým nejde o nic jiného, než aby za každou cenu se sami co nejdříve dostali k flekům a funkcím, tak těm prostě nejde vyklízet pole, je to potřeba podle mého dobojovat za každou cenu,“ uvedl také. Dienstbier dodal, že by se věc měla brzy vyřešit na jednání ústředního výkonného výboru. Souboj podle něj ještě nemusí být ztracen.

Vedení strany dnes v poměru 20:13 vyzvalo předsedu Sobotku, aby vyvodil odpovědnost z nízkého volebního zisku a rezignoval na post předsedy sociální demokracie. Sobotka odmítl s tím, že by strana přišla o autonomii a byla by pod vlivem zemanovců.

V reakci na poslední události ve straně se zřejmě sejde krajský výkonný výbor středočeské organizace a pravděpodobně se sejde ústřední výkonný výbor strany, aby situaci dále řešil.