Dienstbier začal volební kampaň výletem do Lán

Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: ctk

Pod jezdeckou sochou T.G. Masaryka v Lánech dnes symbolicky zahájil svou prezidentskou kampaň senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Několika desítkám příznivců, spolustraníků a novinářů představil své hlavní téma, kterým je spravedlivý stát.

„Lidé ztratili pocit, že český stát je spravedlivý, že se tady dá žít ve férových rovných podmínkách,“ prohlásil Dienstbier, který do letního sídla českých a československých prezidentů zamířil vlakem a přímo k Muzeu T.G.M., kde se předvolební mítink konal, ho přivezl červený veterán. Lány si prý vybral i proto, že jde o část jeho senátního obvodu.

Během kampaně chce sociálnědemokratický kandidát vsadit hlavně na kontakt s lidmi a využívat například sociální sítě. Proti původnímu předpokladu ho lidé uvidí i na omezeném počtu billboardů. Před dvěma dny zahájil sběr podpisů pro kandidaturu, zatím jich má kolem tisícovky.

Jako prezident chce říkat i nepopulární věci a projevovat odvahu, slíbil přítomným, mezi nimiž byla i řada seniorů. Nepřímo kritizoval některé své konkurenty, kteří podle něj v minulosti proměňovali své postoje. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zdůraznil, že je potřeba učinit změnu a dosadit do prezidentského křesla někoho, kdo má sociální cítění a komu lze věřit. Pevně prý věří, že se Dienstbier ve druhém kole stane kandidátem levice v této zemi.

Včera pražský zastupitel, zítra prezident. Jiří Dienstbier zkouší raketovou politickou kariéru

Kandidát ČSSD si již zřídil účet, na který je možné posílat příspěvky na kampaň. Sociální demokracie mu na rozjezd poskytne necelé dva miliony korun. Ze svého Dienstbier do kampaně zatím investoval 100 tisíc korun.

O prezidentské křeslo se podle průběžných údajů zatím uchází kolem desítky lidí. Mezi největší favority řadí průzkumy někdejšího úřednického premiéra Jana Fischera, bývalého předsedu vlády Miloše Zemana nebo ekonoma Jana Švejnara, který ovšem s kandidaturou dosud váhá.