Dobeš odchází z vlády. Nesouhlasí se šetřením

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: Michael Tomes, E15

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) se rozhodl rezignovat. Zdůvodnil to nesouhlasem se škrty ve školství, které po něm vláda požaduje. Neobměkčilo ho ani to, když z původně požadovaných 4,5 miliardy korun dostal za úkol ušetřit 2,5 miliardy - podle Dobeše je i nižší varianta nepřijatelná a znamenala by okamžité snížení platů učitelů. Ve funkci by Dobeše mohla nahradit místopředsedkyně Věcí veřejných a poslankyně Dagmar Navrátilová.

Dobeš vázání prostředků ve školství označil za „drakonické“. Již dříve uvedl, že v resortu je možné ušetřit maximálně 400 milionů korun. Dnes zdůraznil, že snížení platů učitelů nechce připustit.

„Rozhodl jsem se tedy vyvodit osobní odpovědnost a rezignovat. Své rozhodnutí jsem učinil s plnou vážností. Tyto škrty znamenají buď pokles platů učitelů, nebo razantní zásah do rozpočtu vysokých škol. U toho odmítám asistovat,“ uvedl Dobeš. Na čtvrtek svolal tiskovou konferenci na ministerstvo školství, kde hodlá svůj postoj vysvětlit.

Podle premiéra Petra Nečase je rozhodnutí ministra Dobeše „politicky poctivé, lidské a korektní“. „Byl jediným, kdo hlasoval proti rozpočtovým škrtům,“ řekl premiér.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podotkl, že školství je vládní prioritou, a proto byla jeho rozpočtová kapitola nyní krácena o polovinu méně než ostatní. „Žádný jiný ministr se takového privilegia nedočkal, byť by si to mnozí přáli,“ poznamenal s tím, že Dobeš se i přesto rozhodl odejít.

Nečas odmítl spekulovat, kdo by mohl Dobeše na ministerstvu nahradit. „Ta věc je příliš čerstvá, vlastně se ještě ani papírově nestala,“ podotkl. Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím České televizi řekl, že novou ministryní by se mohla stát další místopředsedkyně jeho strany a poslankyně Dagmar Navrátilová. Ta má pedagogické vzdělání a v Poslanecké sněmovně zastává post místopředsedkyně Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Stínový ministr školství a senátor Marcel Chládek (ČSSD) Dobešovu rezignaci uvítal. „Pan ministr tam neměl být už dávno, protože za dva roky zdecimoval celý systém školství nehorázným způsobem, řekl Chládek. „Nikdo po něm už nemůže být horší - byl nejhorším ministrem školství všech dob,“ dodal.

Škrty jako záminka?

Dobeš se ale také tímto rozhodnutím mohl snažit vyhnout vlastnímu odvolání. To mu hrozilo kvůli problémům s čerpáním miliardových dotací z evropských fondů. Dokonce sám sliboval, že z vlády odejde, pokud se mu do počátku dubna nepodaří dát do pořádku problémy s čerpáním fondů EU. A to se mu zatím nedařilo.

Jeho odchod z Nečasova kabinetu zároveň už několikrát žádala odborná školská veřejnost. Na velký odpor ministr narazil hlavně v souvislosti s chystanou reformou vysokého školství, kritizován byl za to, že na ministerstvo přivedl kontroverzního Ladislava Bátoru, naposledy byl pod palbou kritiky kvůli kauze právnické fakulty plzeňské univerzity. Jeho křeslo se rozhoupalo i během nedávného studentského Týdnu neklidu.