Brusel si opět vyšlápl na Dobeše

Josef Dobeš

Josef Dobeš Zdroj: profimedia.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) si může začít balit. Evropská komise zasadila podle informací deníku E15 další ránu operačnímu programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. V pátek dala školskému rezortu dva měsíce na nápravu zjištěných nedostatků. Toto ultimátum lze chápat jako zastavení čerpání.

První varování přišlo v lednu, kdy Brusel zastavil výplatu 1,2 miliardy korun, Dobeš poté opakovaně prohlásil, že odstoupí, jestliže se situace do konce března nevyřeší. Teď už je zřejmé, že to nestihne.

Z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost může Česko získat 1,83 miliardy eur (50 miliard korun). Vyplácení peněz konečným příjemcům ze státního rozpočtu bude pokračovat i v případě zastavení čerpání, protože úhrady půjdou ze státního rozpočtu. Obnovení plateb z unie, jak ukázaly zkušenosti z loňska, však trvá několik měsíců. Na jaře 2011 utáhla komise kohoutky programům Doprava, Životní prostředí, Podnikání a inovace, Výzkum a vývoj pro inovace a ROP Severozápad. Výzkum uvolnila v červenci, Podnikání v listopadu, zbytek má stále červenou.

Úspěchem českých vyjednávačů je naopak s unií dohodnutý pětibodový akční program, který přijde zřejmě dnes do Prahy. Vychází vstříc české nabídce, že republika nebude do konce června žádat o proplácení projektů a napraví chyby u 15 operačních programů, jež financuje Fond pro regionální rozvoj. Pokud vláda a rezorty uvedou v této době věci do pořádku, proces čerpání se opět rozjede. V opačném případě tok peněz ustane. Jeho odblokování by připadlo až na rok 2013 a stát by letos přišel o desítky miliard korun.

Česko musí přidat v pěti bodech

Pět slabých míst, pět prostorů pro nápravu. Tak vidí čerpání z evropských fondů v České republice akční plán, který dorazí zřejmě už dnes do Prahy. Dokument je výsledkem vyjednávání českých představitelů a bruselských úředníků, jeho smyslem je předložit Evropské komisi řešení, která odradí od hrozby zastavení 15 tuzemských programů. Termín zní do konce června, do té doby nebude Praha žádat o proplácení projektů z unijních peněz. „Česká republika získala čas pro nastavení parametrů, které mají zabránit úplnému zastavení fondů,“ sdělil deníku E15 dobře obeznámený zdroj.

Ze zjištěných nedostatků vadí komisi hlavně nedostatečná nezávislost auditu čerpání, která se bude řešit centralizací pod ministerstvo financí. Dalším vytýkaným bodem je nízká úroveň koordinace a supervize auditů, náprava by měla spočívat ve zkvalitnění metodiky. Vzniku nesrovnalostí má v budoucnu zabránit mechanismus odstraňování chyb. Ve zbylých dvou okruzích se Česko zaměří na přísnější kontrolu veřejných zakázek a personální politiku s cílem zkvalitnit národní administrativní kapacitu.

Do Prahy přicestuje ve středu večer eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn, jejž doprovodí kolega László Andor, zodpovědný za sociální věci. Oba se mimo jiné seznámí s deklarací, v níž načrtli svůj pohled na budoucí podobu unijní politiky soudržnosti po roce 2014 země visegrádské čtyřky. Spolupráce s těmito sousedy je v oblasti fondů pro Česko prioritou.

Ministerstvo: Obnova musí být do října

Státní rozpočet České republiky nebude ovlivněn pozastavením toku peněz z Evropské unie, pokud Česko vyhoví do října požadavkům Evropské komise. Řekl to mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. „V případě, že dojde ke splnění požadavků Evropské komise a k obnovení certifikace zhruba do září října, nebude dopad žádný,“ uvedl Jakob. Jak velký peněžní objem žádostí o proplacení dotací přesune Česko až na druhou polovinu roku, nechtějí finance ani ministerstvo pro místní rozvoj sdělit.