Drábek dá na sociální služby dalších 140 milionů korun

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) předběžně rozdělil sociálním službám dalších 140 milionů korun, na nichž se již dříve dohodl s asociací poskytovatelů péče a zástupci krajů. Musí to ale ještě schválit ministerstvo financí (MF), řekl dnes Drábek v České televizi (ČT).

Drábek věří, že ministerstvo financí vedené jeho stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem to v nejbližších dnech udělá. Podle Drábka jde totiž o přesun položek v jedné rozpočtové kapitole. Peníze navíc pro sociální služby ministerstvo práce a sociálních věcí získalo vnitřními úsporami.

Jak konkrétně má být suma rozdělena, zveřejní dnes ministerstvo práce na webu. Drábek v ČT řekl, že naprosté většině ze stovek žádostí o dofinancování, které byly dobře odůvodněné, úřad vyhověl, byť ne třeba v plné výši.

Podle organizací, které se starají o postižené, seniory a další potřebné, hrozilo kvůli nedostatečnému financování uzavírání služeb. Poskytovatelé proto plánovali na 16. dubna demonstraci. Po jednání 10. dubna, kde se s ministrem dohodli na uvolnění dodatečných 140 milionů korun, ji ale odvolali.

Ministerstvo práce počítalo na sociální služby letos i přes škrty s částkou o 100 milionů vyšší než loni. Poskytovatelům mělo původně rozdělit 6,2 miliardy korun. V prvním dotačním kole úřad rozhodl už asi o šesti miliardách. Na druhé kolo zbývá 190 milionů. Kvůli úsporným opatřením hrozilo, že se tato částka nevyplatí. Další škrty se jí ale nakonec nedotknou. Ke 190 milionům má tedy přibýt ještě výše zmíněných 140 milionů. Dohromady by tak poskytovatelé mohli hospodařit ještě s 330 miliony.

Podle zástupců organizací, které se starají o potřebné, hrozilo kvůli nedostatku peněz uzavření víc než 200 služeb. Dopadlo by to na 25.000 klientů a o práci by mohlo přijít 1400 lidí. Poskytovatelé žádali půl miliardy navíc, na jednání 10. dubna se jim tak podařilo vyjednat zhruba třetinu. „Některé služby už zavřeny byly, byť hovoříme o desítkách,“ řekl tehdy prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

Letos se sice dotace proti loňsku zvednou, jinak se ale každoročně snižují. Předloni stát poskytl 6,8 miliardy a v roce 2009 to bylo 7,4 miliardy.