Drábek: Sociální systém nedostatečně motivuje k práci

Jaromír Drábek

Jaromír Drábek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Jednou z příčin současných problémů na Šluknovsku je podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka sociální systém, který nedostatečně motivuje k tomu, aby se lidé snažili starat se o sebe vlastní aktivitou. Drábek to řekl po dnešním jednání se zástupci obcí, úřadů práce a dalších organizací na Šluknovsku. Na sever Čech se dnes vypravil i premiér Petr Nečas.

„Nechci být ten, kdo chce poučovat. Přijel jsem s tím, že budeme diskutovat o tom, jak nejlépe řešit situaci, která zde vyvřela. Máme společný pohled na jednu z příčin současného problému. Je jí nevhodně nastavený sociální systém. Je velmi dobrý, patříme k zemím s nejnižší mírou ohrožení chudobou, ale ten systém nedostatečně motivuje lidi k vlastní aktivitě,“ uvedl Drábek.

Jedním z nástrojů, který bude motivovat nezaměstnané k větší odpovědnosti je podle ministra veřejná služba. Ta společně s veřejně prospěšnými pracemi výrazně přispívá k obnovení pracovních návyků a resocializaci. Ten, kdo od nového roku nepřijme nabídku veřejné služby dává podle Drábka jasně najevo, že nechce být součástí sociálního systému.

„Na dnešním jednání jsme si potvrdili řadu věcí, které v tuto chvíli legislativně prosazujeme, řekl Drábek.

Shoda je například v názoru, že dávky hmotné nouze mají být závislé na tom, zda rodiče posílají děti do školy nebo v tom, že pomoc těm, kteří nemají hlášený v obci trvale hlášený pobyt má být jen velmi omezená.

Ode dneška mohou také starostové na Šluknovsku požádat o navýšení míst na veřejně prospěšné práce o sto míst. Tato kapacita může být podle potřeby ještě zvýšena.

Drábek zdůraznil, že on na místě řešil problémy, které se týkají jeho resortu, je však nutné přijmout i opatření v dalších oblastech, například bezpečnosti nebo hygienických podmínek.