Ekospol je na pranýři developerů za neetické chování

Sídliště Horní Měcholupy

Sídliště Horní Měcholupy Zdroj: jan vavra

Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
Sídliště Horní Měcholupy
19
Fotogalerie

Vzali si zálohu na byty v projektech bez platného územního rozhodnutí, pak ji vrátili a klientům nabídli původně slíbené byty za 30 až 50 procent vyšší cenu. Toto jednání developerské společnosti Ekospol kritizuje Asociace developerů. Podle ní je neetické a v rozporu s dobrými mravy.

"K takovému jednání developera neopravňuje ani tristní legislativa a pomalé povolovací procesy v Praze," řekl ředitel Asociace Tomáš Kadeřábek. „Developer nesmí přenášet své problémy a komplikace na klienty, kteří si v dobré víře rezervovali byty a složili za ně danou zálohu.“ Naráží tím na problémy s projektem v Hostivaři, který mu místní radnice nepovolila. Aktuálně se čeká na další projednání. Magistrát rozhodnutí lokální samosprávy zrušil.

Majitel Ekospolu Evžen Korec prohlášení Asociace vnímá jako nekalý konkurenční boj. "Ceny bytů, u kterých vypršela rezervační smlouva, se zvýšily průměrně o 15 procent. Zatímco u některých bytů jsme cenu neměnili, u jiných vzrostla více," napsal Korec v prohlášení pro E15.

Důvodem zvýšení cen mělo být výrazné zdražení stavebních prací během povolovacího procesu konkrétních projektů. "Proto jsme nebyli schopni garantovat původní ceny," uvedl majitel společnosti. "Povinností klientů ani Ekospolu není po vypršení stávající smlouvy uzavřít ji znovu." 

Postup Ekospolu je sice podle Asociace v souladu se zákonem, ale „dotýká se práv klientů a poškozuje dobré jméno developerů.“ Neetické je podle organizace i prodej bytů v projektech, které nemají právoplatné Územní rozhodnutí, z hlediska klientů je velice rizikové. „Dobrý a odpovědný developer předtím byty neprodává,“ píše v prohlášení Asociace.

Podobně vidí situaci analytik developerského trhu František Brož. "Situace, kde developer je nucen z trhu stáhnout projekt, není příliš častá a lze ji kvantifikovat v počtu jednoho dvou projektů za rok. Musím ale říci, že se tak děje s větší dávkou slušnosti a s podstatně menší dávkou drzosti."