Eltodo podala v miliardovém tendru na osvětlení Prahy odvolání

Noční Praha

Noční Praha Zdroj: E15

Miliardový tendr na údržbu osvětlení v Praze bude řešit rozkladová komise předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Firma Eltodo Osvetlenie podala odvolání, potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda. ÚOHS nedávno zrušil výběr vítěze.

Eltodo Osvetlenie je původním vítězem tendru. ÚOHS ale posuzování nabídek vrátil před někoka dny téměř na počátek. Praha údajně chybovala při posuzování kvalifikace některých uchazečů.

Na postup Prahy byly podány tři stížnosti, a to sdružením kolem ID Stavby Group, sdružením, které vede společnost PREdistribuce, a firmou AVE CZ odpadové hospodářství.

Praha vybrala jako nejvýhodnější nabídku společnosti Eltodo Osvetlenie. Podle ÚOHS uznala jeden z kvalifikačních předpokladů jako prokázaný, ačkoli tato skutečnost z předložených dokumentů nevyplývala. To se týkalo i firmy ČKD PRAHA DIZ. Tento postup podle úřadu mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Jde už o druhý zásah antimonopolního úřadu do postupu města v této soutěži. V květnu 2014 ÚOHS zrušil rozhodnutí o vyloučení sdružení vedeného ID Stavby group z důvodu mimořádně nízké nabídkové ceny.

Vítězem tendru od loňského října

Končící rada hlavního města po několika měsících průtahů vybrala vítěze tendru loni 21. října. Eltodo Osvetlenie se mělo o veřejné osvětlení starat od začátku letošního roku. Na starosti mělo mít i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Původní smlouvu uzavřela Praha v roce 1998 s firmou Eltodo Citelum. Před koncem smlouvy vypsala Praha otevřené výběrové řízení. Město ho ale nestihlo včas dokončit a na začátku letošního roku smlouva vypršela. Aby ve městě veřejné osvětlení nezhaslo, musela ji Praha prodloužit. Zaplatila za to 167 milionů korun.