Exministr Bendl bude kandidovat v obecních volbách v Bratronicích

Petr Bendl

Petr Bendl Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Poslanec a bývalý ministr dopravy a zemědělství Petr Bendl bude kandidovat za ODS v podzimních komunálních volbách v Bratronicích na Kladensku, kde má bydliště. Přestože mnozí místní pokládají za hotovou věc, že se stane příštím starostou, on sám tvrdí, že takové ambice nemá. Je ale možné, že se stane lídrem kandidátky.

„Chtěl bych obci pomáhat jen jako člen zastupitelstva,“ sdělil Bendl, který si v Dolním Bezděkově, patřícím pod Bratronice, nedávno pořídil a zrekonstruoval dům. Kdo bude lídrem kandidátky zdejší ODS, podle něj zatím nebylo určeno. „To ještě opravdu nevím,“ odpověděl na dotaz, zda bude volební jedničkou on.

Zatímco někteří lidé v obci s 900 obyvateli přijali zprávu o Bendlově kandidatuře s nelibostí, jiní ji naopak uvítali. „Určitě ho budu volit, aspoň tady udělá pořádek,“ řekla jedna z místních žen.

Zkušenosti s komunální politikou

Bendl má s komunální politikou letité zkušenosti, v minulosti byl středočeským hejtmanem a v 90. letech starostou nedalekého Kladna. V obecních volbách chce kandidovat také současný hejtman Josef Řihák, který bude lídrem sociálních demokratů v Příbrami. O funkci starosty, kterou už v minulosti zastával, ale nechce usilovat. Hodlá setrvat v hejtmanské funkci a jeho prioritou je obhájit mandát v Senátu.

V minulých obecních volbách v Bratronicích zvítězila ODS, které odevzdalo hlas přes 40 procent voličů. V zastupitelstvu získala čtyři křesla včetně pozice starostky. Tři mandáty má Sdružení nezávislých kandidátů a dvě křesla zástupci KSČM a nezávislých kandidátů.