Farský odletěl na stipendijní pobyt do USA. Cestu kritizují už i koaliční partneři

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský při sněmovním projednávání důvěry vládě

Místopředseda hnutí STAN Jan Farský při sněmovním projednávání důvěry vládě Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Poslanec STAN Jan Farský přes kritiku opozice i koaličních partnerů odletěl na stipendijní pobyt do Spojených států. Poslanec chtěl původně do USA odcestovat už ve čtvrtek, kvůli průtahům se sněmovním projednáváním důvěry vládě cestu odložil.

Farský do USA odletěl v sobotu večer, potvrdila mluvčí hnutí Sára Beránková. 

Poslanec v pondělí oznámil na twitteru, že bude půl roku na stáži na univerzitě v americkém Oregonu, neboť Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová sněmovní hlasování. Zejména opoziční politici obviňovali Farského mimo jiné z pohrdání voliči, podzději se k nim přidali i představitelé vládních stran

Předseda STAN Vít Rakušan v pátek uvedl, že nepovažoval za šťastnou loňskou kandidaturu Farského do Sněmovny v době, kdy stipendium řešil. „Prostě pro mě toto rozhodně šťastné není,“ uvedl. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše by optimálním řešením bylo, kdyby za Farského buď nastoupil ve Sněmovně náhradník z hnutí STAN, nebo by Farský na stáž nenastoupil. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v televizi CNN Prima News řekl, že pokud by byl Farský lidoveckým poslancem, cestu by mu důrazně nedoporučil.

Smířlivější byl v úterý premiér a předseda ODS Petr Fiala, s nímž Farský stáž konzultoval a získal jeho doporučení. „Pan poslanec Farský mě jako předsedu jedné z koaličních stran před časem informoval o svém úmyslu a ujistil mě o tom, že na všechna důležitá hlasování bude přítomen,“ uvedl premiér.

Naopak bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Farský vzkázal voličům, že se vůbec nic nestane, když jimi zvolený poslanec nebude půl roku ve Sněmovně pracovat. Podobně předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová uvedla, že si neumí představit, že by zklamala své voliče tím, že by na půl roku odešla.

Farský po dobu své stáže ve Spojených státech předá agendu prvního místopředsedy STAN dalšímu z místopředsedů a ministrovi školství Petru Gazdíkovi.