Finance čelí žalobě kvůli odstranění starých ekologických škod

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: CC BY-SA 3.0: SJu via Wikimedia

Ministerstvo financí čelí žalobě kvůli zadávání zakázek na odstranění starých ekologických škod, a to od firmy SAP Mimoň. Na žalobu upozornila Kristýna Oberfalcerová, právní zástupkyně vybraných společností, kterým se při privatizaci majetku stát zavázal odstranit ekologické zátěže. Podle ní stát při řešení starých ekologických zátěží selhává. Ministerstvo s tím nesouhlasí, letos podle svého vyjádření vypsalo v otevřeném řízení nejvíce ekologických zakázek od roku 2008.

Stát ve smlouvách vlastníkům zamořených území slíbil, že jim odstranění ekologických škod zaplatí. Závazek je právně vymahatelný a při jeho nesplnění státu mohou hrozit žaloby nebo arbitráže. Konkrétní finanční částky žádná ze stran neuvedla.

„Nečinnost státu zde přináší škody nejen těmto společnostem, vůči kterým se stát zavázal, ale nečinnost znamená riziko i pro životní prostředí a osoby, které v okolí znečištěných lokalit žijí,“ uvedla Oberfalcerová. Další žaloby na stát kvůli ekologickým zakázkám se podle ní připravují.

Podle náměstka ministra financí Ondřeje Závodského je hlavní brzdou zakázek netransparentnost minulých výběrových řízení a jejich předražení. Proto se chce ministerstvo podle Závodského soustředit na snižování nákladů a zajistit transparentní výběrová řízení. Doplnil, že úřad má k dispozici na tyto projekty maximálně 3,5 miliardy ročně.

Dvacet projektů

Ministerstvo již v červenci uvedlo, že letos zadá celkem 20 revitalizačních a ekologických projektů. Většina z nich je v Moravskoslezském kraji. Celkem by letos z privatizačního účtu, ze kterého se tyto zátěže financují, měly být na uvolněny více než tři miliardy korun. Před tím byla poslední velká ekologická zakázka nad 300 milionů korun v otevřeném řízení zadána v roce 2008.

Celková výše státních garancí poskytnutých na odstranění starých ekologických škod činila ke konci června 154,4 miliardy korun, a od počátku roku tak klesla o 32,4 miliardy korun. Od roku 1991 do konce letošního června ministerstvo uzavřelo ekologické smlouvy s garancemi za 175,7 miliardy korun. Ty se postupně upřesňují, na konci loňského roku činily ještě 207,7 miliardy korun.