Financial Times: Zeman po volbách nepodpoří barevnou vládní koalici

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman nechce po říjnových parlamentních volbách v Česku podpořit vládní koalici, která by sestávala ze stran z různých konců politického spektra. Uvedl to v rozhovoru pro deník Financial Times. Poukázal také na rozdíly v přístupu k Evropské unii, které jsou mezi ním a britským premiérem Davidem Cameronem.

Prezident podle deníku připomněl, že britský ministerský předseda v rozhovoru s jistým evropským úředníkem zdůrazňoval potřebu spolupráce mezi Velkou Británií a Evropskou unií. „To je rozdíl mezi Václavem Klausem a mnou a Cameronem a mnou. My s EU nespolupracujeme, my EU jsme,“ prohlásil Zeman.

Česká republika by se podle jeho slov neměla připojovat ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti. Země se přitom právě svým odmítnutím fiskálního kompaktu ocitla na stejné straně jako Velké Británie. Ostatní země EU se k loňské dohodě připojily.

Deník připomíná, že pro mnoho lidí v Bruselu byl Zemanův nástup po deseti letech Klausova euroskeptického úřadování vítanou úlevou. Zeman také pozval šéfa Evropské komise Josého Barrosa, aby s ním nad Pražským hradem vztyčil evropskou vlajku.

S úspornou žárovkou jako na hřbitově

Zeman zkritizoval snahy Bruselu o mikrořízení, jako je prosazování větších varovných nápisů na krabičkách cigaret či zavádění úsporných žárovek. „Jednu mám na chalupě a vypadá to tam jako na hřbitově,“ poznamenal Zeman, který podle deníku při asi hodinovém interview neustále kouřil.

Prezident se během své návštěvy Bruselu tento týden negativně vymezil vůči nyní Evropským parlamentem projednávané směrnici regulující prodej tabákových výrobků.

V rozhovoru prezident několikrát zmínil britského premiéra Winstona Churchilla a francouzského státníka Charlese de Gaullea jako někdejší politické hrdiny, kteří oba dvakrát sjednotili své země. A de Gaulleovi se to povedlo po dvanáctileté přestávce. Financial Times připomínají, že Zeman se vrátil po jedenácti letech mimo politiku.

Na otázku, zda se tedy vidí jako sjednotitel gaullistického střihu, Zeman podle listu odpověděl: „Jsem jen čestný předseda Strany práv občanů. Nezasahuji do vnitřních věcí žádné politické strany, včetně té mé. Jako prezident musím být nadstranický“.

Zeman: Lepší být osobnost než osoba

Zeman podle listu na současné politické mapě Evropy vidí příliš mnoho stranických funkcionářů a příliš málo lídrů. On sám uvedl, že je moc „osob“, ale málo „osobností“. K tomu, že silné osobnosti obdivuje, se v rozhovoru přiznal. „Je důležitější být osobnost, než osoba v politické straně,“ uvedl. Na jiném místě se Zeman otázal, zda prezident nesmí být politik. A pokud ne, zda je takový prezident vůbec potřeba.