Firmy: Výsledek voleb očekávanou stabilitu nepřinesl

Radim Jančura

Radim Jančura Zdroj: Jiri Slama, Sedmicka

Výsledek předčasných voleb podle podnikatelů podnikatelských svazů očekávanou stabilitu nepřinesl, obávají se zdlouhavých povolebních vyjednávání a dopadu na ekonomiku. Vyplývá to z ankety mezi podnikateli a manažery firem.

Svazu průmyslu a dopravy

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka výsledek voleb očekávanou stabilitu zemi nepřinesl, povolební jednání budou podle něj určitě složitá. Podnikatelé si od předčasných voleb slibovali, že jejich výsledky umožní vytvoření silné a funkční vlády, která by pomohla nastartovat ekonomiku a zajistila by stabilitu podnikatelského prostředí.

„Nestalo se tak a výsledek ukazuje opak,“ uvedl Hanák. ČR si podle něj už nemůže dovolit opakování hluboké politické nestability, která zemi sráží v mezinárodní konkurenceschopnosti, připravuje o miliardové prostředky z Bruselu a o image.

Hamé

Generální ředitel Hamé Martin Štrupl označil výsledek voleb za očekávané zklamání. „Volby nic nevyřešily, snad kromě potlačení ambicí prezidenta více ovlivňovat politické dění. Do Sněmovny se dostalo až příliš mnoho politických stran. Parlament tak nyní bude ještě více roztříštěný než dosud, a sestavit funkční, dlouhodobě stabilní akceschopnou vládu bude velmi těžké, skoro nemožné,“ řekl Štrupl.

Allegro Group

„Pro nás bude důležité, jak se nová vláda postaví k případným změnám zákona o dani z přidané hodnoty, který má dopad na každého českého podnikatele, a potvrzení nabytí účinnosti občanského zákoníku k 1. lednu 2014,“ uvedl country manažer Allegro Group Jan Jírovec.

Student Agency

„Blahopřeji panu Babišovi a věřím, že mě i všechny ostatní nezklame,“ řekl majitel Student Agency Radim Jančura, jenž jej podporoval.

ZVVZ

Také podle generálního ředitele holdingu ZVVZ Miloslava Máchy volby očekávanou stabilitu nepřinesly. „Je to tak rozložené, že bude velmi komplikované sestavit vládu. Obávám se, jestli nás nebudou čekat v nejbližší době další předčasné volby. Ve státě, kde je nestabilita, kdy nemá vláda patřičný mandát, tak to přenáší nestabilitu i do podnikatelského sektoru,“ uvedl Mácha.

Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto nechtěla konkrétní výsledky voleb komentovat. „O výsledku voleb rozhodli občané v demokratickém hlasování. Chtěl bych tedy tímto spíše vyzvat všechny úspěšné politické strany, aby se zasadili o podporu konkurenceschopnosti českého průmyslu a zvyšování kvality podnikatelského prostředí,“ uvedl člen představenstva společnosti Bohdan Wojnar.

Svaz obchodu a cestovního ruchu

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka se obává, jak budou probíhat povolební vyjednávání o koalici. „Pokud pan Babiš dodrží slovo a nevstoupí do vlády, tak silně pochybuju, že se podaří vládu sestavit. A pokud ano, tak to bude kombinovaná vláda, která bude vládou kompromisů, a tak by vypadalo potom i to vládnutí, což není pro podnikatele dobrá zpráva,“ uvedl Juračka.

Unie dovozců a výrobců lihovin

Dle prezidenta Unie dovozců a výrobců lihovin Petra Pavlíka voliči vyjádřili výraznou podporu podnikatelské sféře. „Tuto podporu vidím v hlasech, které dali hnutí Ano podnikatele Andreje Babiše. A také v podpoře straně Úsvit s lídrem Tomiem Okamurou, který je také vnímán jako zástupce podnikatelské sféry. Myslím, že tím voliči vyjadřují nutnost podpory podnikatelské sféry obecně a nutností podpory české ekonomiky,“ uvedl Pavlík.

ČESMAD

„Voliči odmítli, až na Úsvit, ty extrémně populistické strany, což je pro nás dobře, protože silniční doprava je často obětí populismu politiků,“ komentoval výsledky Martin Špryňar ze Sdružení automobilových dopravců ČESMAD.

Odbory

Podle šéfa Odborového svazu KOVO Josefa Středuly sice někteří lídři stran mohou hovořit o vítězství, ale ČR o vítězství hovořit nemůže. „Důvod je zřejmý. Bude velice složité sestavit stabilní vládu se stabilním programem a jasnou vizí pro ČR. Doufám jen, že kompromisy, které bude muset nová vláda naplnit, nebudou velmi krvavé,“ uvedl Středula.

„Myslím si, že bude muset dojít (při sestavování vlády) k velkým kompromisům a je to velká pohra levice na to, že jsme tady měli dvě doslova neschopné pravicové vlády,“ dodal předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek.

Volby 2013 na E15.cz:

Vladimíra Dvořáková: Voliči dostali strach, že hlasem pro ČSSD podpoří prezidenta