Fischer odvolal experta na arbitráže a Kalouskova chráněnce Šnábla

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Ministr financí v demisi Jan Fischer odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky Radka Šnábla. Zadal také interní šetření fungování oddělení, které Šnábl vedl.

Šnábl patřil ke spolupracovníkům exministra Miroslava Kalouska. Měl na starosti řešení miliardových arbitráží proti České republice.

„Jeho pracovní návyky a způsoby se neslučují se standardem zaměstnance ministerstva financí,“ řekl k důvodům odvolání Fischer. Odvolání bude Šnáblovi doručeno poštou, protože na dnešní schůzku s ministrem nedorazil, uvedlo MF.

Vedením oddělení Fischer pověřil náměstkyni Evu Anderovou. Ta na ministerstvu působí šest let jako ředitelka odboru pro mezinárodní vztahy a finanční politiku. „Veškeré soudní spory a žaloby vedené proti státu jsou naprosto pod kontrolou a odchod pana Šnábla nijak neohrozí jejich průběh ani výsledky,“ uvedla Anderová.

Podle Šnábla Fischer odvolal také další tři právníky, které spojuje práce na solárních kauzách a všichni se podíleli na novele o obnovitelných zdrojích, která prošla Sněmovnou. „Teď na MF není právník, který by věděl, jaká je strategie ČR při obraně ekonomických zájmů proti mezinárodněprávním solárním nárokům,“ tvrdí Šnábl.

Radek Šnábl zároveň odmítl tvrzení odcházejícího ministra, že nepřišel na schůzku. Údajně se o ní dozvěděl pozdě, přitom prý sám urgoval setkání s Fischerem kvůli podpisu 15 vnitrostátních žalobních odpovědí.

Vláda personálních čistek
Fischer v červenci odvolal své dva náměstky, Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Minulý týden slíbil, že neprovede další personální změny v dozorčích radách státních podniků, které chystal. Odejít měli třeba Alexandr Vondra z dozorčí rady Českého Aeroholdingu a exposlanec Marek Šnajdr z dozorčí rady Čepra. Fischer postoj změnil poté, co úřednická vláda ve Sněmovně nezískala důvěru.Celý Rusnokův kabinet v demisi již provedl desítky personálních změn na ministerstvech či ve vedení státních firem. Skončilo například celé představenstvo Českých drah.

Radek Šnábl byl v roce 2008 pravomocně odsouzen za daňový podvod. Dostal tehdy dva roky vězení s podmínkou na tři roky a musel zaplatit peněžitý trest 300 tisíc korun. Proti verdiktu se několikrát odvolal a předkládal údajně nové důkazy. Ty ale odvolací vrchní soud loni zamítl.

Exministr financí Miroslav Kalousek Šnábla vždy vehementně hájil. Prý měl lví podíl na tom, že Česká republika v posledních letech vítězila v arbitrážích.

„Předpokládám, že některému ze sponzorů Jana Fischera vadí, že ministerstvo financí za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž. Ministr vyhazuje vynikajícího specialistu, který prokazatelně zachránil České republice desítky miliard korun,“ reagoval na dnešní Fischerův krok Kalousek.

(Ne)vinný Šnábl