Grebeníček zpochybnil Palachův čin, koalice opustila sněmovnu

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu.  (Foto ČTK)

Sněmovna bude o vládním daňovém balíčku, prováděcím zákoně k důchodové reformě a dalších zákonech vetovaných senátem či prezidentem zřejmě jednat ve středu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček dnes zpochybnil tvrzení, že čin Jana Palacha v roce 1969 směřoval proti komunistické totalitě. Uvedl to ve Sněmovně při projednávání poslanecké novely, podle níž by se den Palachova činu měl zařadit mezi významné dny. Koalice na protest opustila jednací sál dolní komory.

Grebeníček v projevu nejprve připustil, že „je rozumné oběť Jana Palacha připomínat“. Předkladatele novely ale vzápětí obvinil ze svérázného výkladu historických událostí a účelové úpravy minulosti.

„Tvrzení, že se Jan Palach stal symbolem boje proti totalitní komunistické moci, je naprosto zavádějící. Jan Palach se nezapálil na protest proti Komunistické straně Československa, jeho sympatie patřily především reformním komunistům,“ prohlásil Grebeníček, který je označován za představitele stalinistického křídla v KSČM. Po těchto jeho slovech spolu s koalicí opustila jednací sál i část Věcí veřejných.

Grebeníček uvedl, že se Palach stal po své smrti „rukojmím celé řady prapodivných negativistů, například těch, kteří v nahnědlé tónině opakovaně volají po odstoupení členů KSČM, kteří po demokratických volbách loni na podzim usedli v krajských radách“.

„Zástupce KSČM pan Grebeníček nám jasně ukázal, že se jejich myšlení a demagogie hraničící s fanatismem za 45 let vůbec, ale vůbec nikam neposunuly,“ uvedla předkladatelka novely Jana Černochová (ODS). Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) uvedla, že by měly platit nějaké etické limity a že Grebeníček se ve svém účelovém vystoupení dopustil „naprostého převrácení faktů, naprostého obrácení smyslu celé věci, zneužití k jakési zvláštní fabulaci, která nakonec nám vysvětluje, že Jan Palach z lásky ke komunistické straně tehdy vlastně podnikl krok“.

"Z vrahů děláte hrdiny"

Proti tomu se postavila Marta Semelová (KSČM). „Jste to vy, kteří tady převracíte přes 20 let historii. Jste to vy, kteří předkládáte vrahy za hrdiny a hrdiny za vrahy,“ prohlásila na adresu koalice.

Předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik uvedl, že Grebeníček jen připomenul některé historické souvislosti jinak než tvůrci novely. „Beru to tak, že jste pouze nechtěli poslouchat jiný názor,“ komentoval odchod vládních poslanců z jednacího sálu. Podotkl, že nikdo z komunistů nenavrhoval zamítnutí novely. S Františkem Laudátem (TOP 09) se shodl na tom, že by stát měl přispět na opravu Palachova rodného domu ve Všetatech na Mělnicku.

Smířlivě vystupovali zástupci ČSSD. „Jan Palach se přece také upálil na protest proti naší zbabělosti. Proti tomu, jak jsme se rychle ohnuli,“ uvedl Stanislav Křeček. Jako někoho, „kdo se pokusil postavit té atmosféře a zbabělosti, která u nás bohužel se objevila jak v protektorátu německém, tak po okupaci v roce 1968,“ chápe Palacha místopředseda strany Lubomír Zaorálek.

Podle Zaorálka byla atmosféra při dnešním projednávání návrhu „hysteriózní“ a zbytečně zjitřená. Od komunistů prý v minulosti zazněly mnohem horší výroky. „Nepotřebuji odcházet ze Sněmovny vždy, když zazní něco, co není úplně přesné,“ řekl na pozdější tiskové konferenci a dodal, že podle něj není „od čeho se moc distancovat“. Na Grebeníčkově výroku by prý chápal, že Palachův akt nesměřoval a priori proti komunistické straně, protože Palach byl podle něj příznivec pražského jara. Studentovo sebeobětování ale podle něj bylo namířené proti totalitnímu zřízení.

Podle Jiřího Paroubka (NS-LEV21) by měl významný den připomínat také Jana Zajíce, který Palachův příklad následoval.

Chorobný úpadek komunikace