Hoteliéři nabízejí Prymulovi tři tisíce pokojů po celé zemi

Hotel Melantrich patří k trojici těch, které nabídl k využití Viliam Sivek, šéf Sivek Hotels a předseda Fóra cestovního ruchu.

Hotel Melantrich patří k trojici těch, které nabídl k využití Viliam Sivek, šéf Sivek Hotels a předseda Fóra cestovního ruchu. Zdroj: Sivek Hotels

Své hotely William, Melantrich a Harmony o celkové kapacitě 160 pokojů nabídl k využití i Viliam Sivek, generální ředitel Sivek Hotels a předseda Fóra cestovního ruchu.
Nejde nám o profit, ten si za dané situaci jen těžko představit, říká Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací.
Oslovili nás, zda bychom nabídli ubytovací kapacity, detaily nám ale nesdělili, uvedl Viliam Sivek, generální ředitel Sivek Hotels a předseda Fóra cestovního ruchu.
4
Fotogalerie

Zástupci hoteliérů budou dnes jednat s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) o možnostech využití ubytovacích kapacit pro osoby nakažené COVID-19 či osoby v karanténě. Asociace hotelů a restaurací a Fórum cestovního ruchu nabídnou ministerstvu na tři tisíce pokojů po celé republice.

„Jedná se o větší hotely s minimálně padesáti pokoji,“ řekl deníku E15 prezident Asociace Václav Stárek. Kapacita, kterou asociace státu nabídne, postupně narůstá, jen dnes přibyly další tři hotely, jež mohou poskytnout své pokoje.

Právě na dnešním jednání má ministerstvo hoteliérům upřesnit svou představu spolupráce. „Nejde nám o profit, ten si za dané situaci jen těžko představit. Chceme pomoci. Požadujeme ale, aby nám byly pokryty reálné náklady na provoz hotelů,“ dodal Stárek. Jedním z požadavků hoteliérů také bude garance vysoké či plné obsazenosti hotelu v případě jeho otevření.

Své hotely William, Melantrich a Harmony o celkové kapacitě 160 pokojů nabídl k využití i Viliam Sivek, generální ředitel Sivek Hotels a předseda Fóra cestovního ruchu. K dispozici jsou okamžitě, v jiných případech mohou přípravy zabrat týden. „Oslovili nás, zda bychom nabídli ubytovací kapacity, detaily nám ale nesdělili,“ popisuje Sivek. Ministerstvo si ze všech nabídnutých hotelů bude vybírat i podle toho, ve kterém regionu budou třeba.

„Musí v nich být možnost lékařské péče. Nabídli jsme kompletní stravování, ostrahu, údržbu budov a úklid. Druhá varianta je, že nabídneme ubytovací kapacity i technické zázemí, tedy topení či klimatizaci a tak dále. V této variantě nepočítáme se zapojením hotelového personálu,“ dodal Sivek. Jako jednu z podmínek pro spolupráci uvedl proplacení ochranných prostředků, například respirátorů či dezinfekcí.

„Potřebujeme vědět, co ministerstvo chce. Pan Prymula nám sdělil, že musí počítat s nejhorším, třeba že nemocnice nebudou stíhat. My jsme mu sdělili, jaké máme provozní náklady a nabídli zmíněné varianty,“ zakončil Sivek.