Hradní ochranka: Změnili jsme taktiku, Zeman už se nemusí bát

Miloš Zeman s ochrankou

Miloš Zeman s ochrankou Zdroj: ctk

Ochrana hlavy státu se od incidentu v Chrastavě podstatně změnila, řekl v České televizi (ČT) náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Reagoval tak na povolební proslov vítěze prezidentských voleb Miloše Zemana (SPOZ), který opět ostře zkritizoval postup policejní ochranky při střelbě z airsoftové pistole na prezidenta Václava Klause loni v září. Označil bodyguardy za amatéry.

„Staly se poměrně významné personální změny, taktéž jsme změnili taktiku a výcvik a další věci, které s tím souvisí,“ uvedl Kužel. Například podle něj vzrostl počet ochránců. Za Zemanem dorazí policie ihned, budou s ním muset dojednat podrobnosti svého působení. Podle náměstka bude spolupráce záležet hlavně na vzájemné komunikaci.

„Pokud chráněná osoba odmítne ochranu, tak jsem povinen o tom písemně informovat ministra vnitra, a ten potom stanoví další postup,“ reagoval Kužel na možnost, že by Zeman policejní bodyguardy vůbec nechtěl. Ochrana podle něj není upravena zákonem.

Na prezidenta Klause koncem září při příležitosti otevírání nového mostu v Chrastavě na Liberecku vystřelil z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole šestadvacetiletý muž. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

Kvůli incidentu odstoupil z pozice šéfa ochranky prezidenta Jiří Sklenka. Nahradil jej dosavadní vedoucí odboru ochrany hlavy státu Petr Dongres. Okolnostmi případu se zabývala nejen policejní inspekce, ale také skupina vedená Kuželem. Ochrance vytkla zejména to, že ihned nezajistila útočníka.