Jaké jsou Češky řidičky? Jezdí bezpečněji, ale zmatkují

Žena za volantem (ilustrační foto)

Žena za volantem (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Řidička
Dálnice
Dálnice
Dálnice
Dálnice
6
Fotogalerie

Ženy-řidičky jsou stále častým terčem stereotypů a vtipů, jak ale vidí samy sebe? Na to se v průzkumu mezi 1017 ženami ptala česká pobočka automobilky Kia. Z výsledků tak vyplývá, že si ženy na mužích váží jejich zručnosti při opravě automobilů, zároveň jim však vadí jejich chuť závodit. 

Třetina českých řidiček podle sebe řídí průměrně, dalších třicet procent žen se považuje spíše za opatrné účastnice provozu. Téměř každá sedmá žena se pak sebe vidí jako výbornou nebo rychlou řidičku. Zároveň však každodenně za volant automobilu usednou jen čtyři z deseti českých řidiček. Každá čtvrtá držitelka řidičského oprávnění pak na silnici nevyjede téměř vůbec, pětina českých žen pak maximálně jednou týdně.

Pokud přijde na kritickou otázku, kdo je vlastně lepší řidič, 77 procent žen odpoví, že na pohlaví při jízdě v silničním provozu vůbec nezáleží. Dále jsou k sobě však ženy kritičtější. Dalších patnáct procent jich totiž odpovědělo, že lépe řízení automobilu zvládají muži, zbylých osm procent žen připsalo lepší zvládání pohybu na silnicích osobám se stejným pohlavím.

Zároveň v průzkumu dokázaly respondentky muže ocenit. Více než polovina jich uvedla, že jsou muži lepší v opravě automobilu, 20 procent pak přiznalo, že pánové lépe zvládají parkování. Pouze každá stá žena řekla, že muži v žádném případě nejsou lepší řidiči. Ve chvíli, kdy měly ohodnotit ženy samy sebe, dvě třetiny uvedly, že řídí bezpečněji než muži.

Pokud však šlo o poukázání na nějakou ženskou slabost při řízení, necelá polovina tázaných účastnic provozu pro výzkum uvedla, že občas za volantem zmatkují. 16 procent žen se pak považuje za neprůbojné a každá desátá dotázaná se pak vidí jako příliš opatrná. U mužů nejvíce ženám vadí chuť závodit, téměř třetině řidiček navíc připadá, že se muži na silnici zbytečně předvádí. Velká část mužů zároveň podle průzkumu není schopná přiznat svou chybu.

Proto ženám velmi vadí, pokud jsou jejich řidičské schopnosti stereotypizovány. Nejčastějším mýtem podle nich je, že neumějí řídit a parkovat, často se ale o ženách také šíří, že se malují za volantem, jsou hysterické nebo způsobují většinu dopravních nehod.