Je absurdní, aby Babiš mluvil o narovnání tržního prostředí, říká ODS

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

ODS považuje za absurdní a směšné, že ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš u elektronické evidence tržeb argumentuje narovnáním podnikatelského prostředí, zatímco čelí podezření z dotačního podvodu v kauze Farmy Čapí hnízdo. Na tiskové konferenci v Senátu, který evidenci tržeb dnes projednával, to řekl předseda ODS Petr Fiala.

„V posledních dnech začíná být opravdu absurdní a směšné, když ten, kdo zákon předložil, tedy ministr financí Andrej Babiš, argumentuje narovnáním podnikatelského prostředí a snahou chránit poctivé podnikatele,“ uvedl Fiala. Všichni podle něj nyní mohou vidět, co se za těmito slovy skrývá, že jsou pokrytecká.

„Podívejme se na kauzu Čapí hnízdo, kde existuje podezření z toho, že byl to právě Andrej Babiš, který trošku obešel pravidla hry, dopustil se možná i dotačního podvodu, rozhodně jednal velmi podivným způsobem, aby získal dotace, na které vůbec neměl právo jako velkopodnikatel,“ řekl také šéf opoziční strany.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky tomu společnost dosáhla na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun, kterou by firma z rozsáhlého koncernu Agrofert dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila zpět mezi firmy Babišova koncernu.

Někteří opoziční politici tento postup vnímají jako dotační podvod, a svolali proto mimořádnou schůzi, která se uskuteční 23. března. Kvůli kauze se dnes večer sejdou i lídři koalice. Lidovci už přitom dali najevo, že budou hlasovat pro program mimořádné schůze.

Šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek dnes novinářům řekl, že je celkem jedno, jestli bude program mimořádné schůze schválen, nebo ne, protože čas a prostor kauze stejně Sněmovna věnovat bude. Hnutí ANO ale program schůze nepodpoří, stačí prý, když se lídři stran a klubů vyjádří už v debatě o programu. Řadoví poslanci se do ní zapojit nemohou. O věci budou poslanci ANO debatovat ještě v úterý na zasedání klubu.

Babiš prý zveřejní majitele Čapího hnízda
Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na nadcházející mimořádné schůzi Sněmovny zveřejní majitele farmy Čapí hnízdo z doby, kdy společnost žádala o evropské dotace. Řekl to dnes před schůzkou s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě. S hlavou státu se bude bavit právě i o kauze kolem Čapího hnízda, v níž Babiše a jeho firmy část opozice podezřívá z dotačního podvodu.

ODS dnes znovu kritizovala také obsah zákona o elektronické evidenci tržeb a způsob jeho přijetí, kvůli kterému připravuje podání návrhu na zrušení zákona k Ústavnímu soudu. Strana počítá s tím, že podání učiní krátce po zveřejnění zákona ve Sbírce zákonů, což by mohlo být během několika týdnů. Nyní podle Fialy ladí s právníky optimální podobu návrhu.

Zákon o EET dnes naopak na tiskové konferenci hájili zástupci sociální demokracie, podle níž pomůže narovnat podnikatelské prostředí a pomůže podnikatelům, kteří podnikají poctivě. Podle šéfa senátorů ČSSD Petra Víchy kauza Čapího hnízda, která se shodou okolností odehrává nyní, nic nemění na tom, že ČSSD měla prosazení registračních pokladen dlouhodobě v programu.